Babiš má hnutí naštvaných, chce se dostat do Parlamentu

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
4. 11. 2011 19:24
Iniciativa Ano 2011 vydala svůj manifest. Babiš hodlá platit politické sdružení

Praha - Miliardář Andrej Babiš potvrdil spekulace, že chce vytvořit novou politickou stranu. Sám přitom zatím zůstává manažerem iniciativy Ano 2011, která je zatím "občanským hnutím".

"Naším cílem je spravedlivější společnost, funkční a právní stát. A toho můžeme dosáhnout jedině jednoznačným vítězstvím občanského hnutí složeného z důvěryhodných a nezávislých osobností České republiky v následujících parlamentních volbách," uvádí na webu ve výzvě své iniciativy Babiš.

Potravinářský magnát v posledních týdnech opakovaně tvrdě zkritizoval politické elity za korupční praktiky a začal podle zjištění Aktuálně.cz také oslovovat některé výrazné tváře v politice kvůli případné spolupráci.

"Nabízím, že bez nároku na odměnu budu manažerem tohoto hnutí. Veškeré náklady spojené s touto iniciativou budu hradit ze svých příjmů," dodal Babiš.

Jsem jako vy - naštvaný

Babiš svou politickou aktivitu vysvětluje "naštvaností". Prý už nechce nadále přihlížet "rozkrádání země".

"V Česku zaměstnávám ve svých firmách tisíce lidí, platím stovky milionů korun na daních a jsem naštvaný stejně jako vy," píše dále majitel Agrofertu, který sám v minulosti čelil podezření z nestandardních vztahů s některými politiky.

Nezanevřel však na všechny aktivní politiky. Podle informací Aktuálně.cz už oslovil například bezpartijní senátorku zvolenou za hnutí Severočeši.cz Alenu Dernerovou či ostravského primátora a sociálního demokrata Petra Kajnara.

"Na některých věcech jsme se shodli a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Mám zájem podpořit vše, co je na tom programu dobré. O spolupráci tedy uvažuji, byť třeba v krajských volbách kandidovat nechci," řekla k případné spolupráci Dernerová.

Proti korupci s Janečkem

Minimálně přes webové stránky je Babišova iniciativa propojená s Nadačním fondem proti korupci matematika a podnikatele Karla Janečka, který například veřejně podporuje Libora Michálka, iniciátora korupční aféry na Státním fondu životního prostředí.

Babiš si už také zaregistroval několik ochranných známek, jejichž názvy naznačují, že mohou být použity pro politickou stranu či sdružení.

Sám Babiš však v minulosti čelil kritice kvůli podezření z nadstandardních vztahů s některými politiky. Například s někdejší hvězdou sociální demokracie a pozdějším premiérem Stanislavem Grossem. Babišův Agrofert také sponzoroval některé kulturní akce, na které sháněla peníze Grossova manželka Šárka.

 

Právě se děje

Další zprávy