Až budu mít noviny, budou psát svobodně, slibuje Babiš

Karel Toman
21. 11. 2011 17:10
Pořád všichni přede mnou varují, pořád o mně píšou nějaké lži. Proč?, diví se miliardář
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ať už to s iniciativou ANO 2011 dopadne jakkoliv, z veřejného prostoru Andrej Babiš asi jen tak nezmizí. Chystá se totiž stát mediálním magnátem.

Jedním z důvodů je podle něj to, že někteří novináři proti němu píší na objednávku. Až ale bude vydávat noviny on, jeho lidé prý budou psát svobodně.

"A vůbec, běžte se zeptat do těch fabrik, jak podnikám," zdvíhá Babiš obočí. "To všechno jsem vybudoval od nuly a hlavně transparentně. Akorát že se to někomu nelíbí. Však se zeptejte v Citibank. Já jsem nevyrostl na české bance, ale na americké," naznačuje, že jeho Agrofert na rozdíl od některých místních mogulů netěžil z éry bankovního socialismu někdejšího ministra financí Václava Klause.

Předchozí díly rozhovoru:

Nějaké noviny tu ještě na prodej jsou

A.cz: Přejděme spíš k budoucnosti. Často se mluví o tom, že máte zájem vstoupit do mediálního podnikání.

Jo, to je pravda. Protože my si hrajeme na demokracii a média jsou tady kontrolovaná buď některými politiky, nebo podnikatelskými skupinami.
 
A.cz: Vy nevěříte, že se tu píše svobodně?

Píše. Někteří píší na objednávku, ale většina píše svobodně.
 
A.cz: Jak daleko v těchto svých snahách jste?

Proč bych vám to říkal? Měl jsem zájem o Euro, to si koupil pan (Vojtěch) Jirků.
 
A.cz: Měl jste zájem i o Vltava-Labe-Press.

Není na prodej.
 
A.cz: Podpořil jste nějakými penězi i Českou pozici. Proč a kolik peněz to bylo?

Neříkal jsem, že jsem ji podpořil. Říkal jsem pouze, že jsem panu (Istvánu) Lékovi pomohl stejně jako ostatní. Co je na tom?
 
A.cz: Co to znamená "pomohl"?

No, dal jsem mu nějakou finanční podporu.
 
A.cz: Chápete, že když jste teď iniciátorem kampaně za transparentní prostředí v Česku, tak tyto otázky můžete čekat?

Zeptejte se pana Léka, kolik jsem mu dal.

A.cz: Vy to neřeknete?

Ne, já to neřeknu.
 
A.cz: Můžete aspoň upřesnit, jestli nějakou mediální společnost stále chcete koupit? Nebo už spíš plánujete, že ji vybudujete sám?

Nějaké společnosti ještě na prodej jsou.
 
A.cz: Třeba?

Proč bych vám to říkal? To je obchodní záležitost. My nejsme povinní to říkat. Kupuju to za svoje peníze a je to můj problém.

Moji novináři na objednávku psát nebudou

Kdo je Andrej Babiš?

  • 2. září 1954 - narozen v Bratislavě
  • 1969 - nastupuje do státního gymnázia ve Švýcarsku
  • 1974 - maturita na gymnáziu v Bratislavě
  • 1978 - s červeným diplomem ukončil Vysokou školu ekonomickou, katedru zahraniční obchod (kterou pomáhal zakládat jeho otec Štefan) a nastoupil do Chemapolu Bratislava. Odtud se také s Babišem táhne nálepka spolupracovníka StB, která ho dále vedla v záznamech pod krycím jménem Bureš. Babiš sám však popírá, že by kdy byl agentem StB či s ní spolupracoval. Podle něj ho StB prověřovala kvůli dovozu nekvalitního syrského fosfátu do přerovské Prechezy, který ve městě znečistil ovzduší.
  • 1985 - vyslán jako delegát slovenského Petrimexu do Maroka, kde byl i v době sametové revoluce. Po návratu se stal v Petrimexu ředitelem obchodní skupiny, která dovážela veškeré suroviny pro výrobu hnojiv.
  • 1993  - ještě před rozpadem Československa zakládá Babiš kancelář Petrimexu v Praze, kterou přejmenoval na Agrofert. Z Petrimexu za to dostal vyhazov, svoji pozici v Agrofertu si však udržel díky bývalým kontaktům ze Švýcarska.
  • 1995 švýcarská společnost O.F.I, údajně tvořená bývalými Babišovými spolužáky, získala po navýšení jmění Agrofertu roku 55% akcií.
  • 2001 se Babiš za Zemanovy vlády poprvé pokouší s podporou OMV získat Unipetrol, rakouská společnost ale později z dohody odstupuje. Později se obchod pokusí zopakovat za Grossovy vlády s polským PKN Orlen. Po změně vlády v Polsku však došlo i ke změny vedení Orlenu a Babiš o obchod opět přišel. V současnosti vede s Orlenem mezinárodní arbitráže a soudí se prý o 22 miliard korun.
  • 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana
  • Pode posledních  žebříčků Czech TOP 1000 je Agrofert pátou nejvýznamnější výrobně-obchodní firmou, a desátou nejvíce obdivovanou firmou v Česku. Podle různých žebříčků, které neuznává, je třetím nejbohatším mužem Česka.

Zdroj: ANO 2011, Finančníci.cz, CZECH TOP 100

A.cz: Jedním z důvodů, proč byste v mediálním byznysu chtěl podnikat, je, jak jste řekl, to, že některé mediální domy, jsou tady ovládány…

To jsem neříkal, nepodsouvejte mi něco, co jsem neříkal. Já jsem říkal, že někteří novináři systematicky píší proti mně. Například z Lidových novin a Respektu. Nebo vy vylučujete, že někteří novináři a zvlášť komentátoři píší na objednávku? 
 
A.cz: To se asi úplně vyloučit nedá. Například zrovna vámi zmiňovaný Respekt ale odhaluje spousty kauz, na které se sám odvoláváte, a které by jinak zůstaly skryty.

To jo, všechna čest. Na druhou stranu právě Respekt o mě šíří ty lži. Já bych si opravdu někdy rád sedl za stůl s panem Spurným a (šéfredaktorem Respektu Erikem) Taberym a všechno si to s nimi vysvětlil.

A.cz: Mě by ale spíš zajímalo, jestli jednou nebudou psát na objednávku ti vaši novináři.

Proč by psali na objednávku? Prosím vás nepodsouvejte mi zase nesmysly. Co si myslíte, že by měli psát na objednávku? Vy jste vůbec nepochopil, o co v té výzvě ANO 2011 jde. Vám se líbí, jak to v téhle republice funguje?

Nedělní Otázky Václava Moravce sledovalo 720 tisíc lidí a na webu to vidělo 140 tisíc lidí a Česká televize mě úplně ignorovala v hlavní zpravodajské relaci. Je to náhoda? Že tam byla jen Peake a Babiš jakoby neexistoval?

Já vám ukážu mail, kde lidé píšou (šéfu zpravodajství ČT Milanu) Fridrichovi, proč nedali Babiše do zpráv? Proč bylo v headlinech jenom to, že Babiš parafrázoval Hitlera? To není účelová informace? Jsou veřejnoprávní média ovlivňována, nebo nejsou?

A.cz: Minimálně tím, že politici nastavují koncesionářské poplatky a omezili v nich reklamu, asi ano.

No vidíte. To jsem já neřekl, to jste řekl vy. Vy se mi snažíte podsunout, že když budu mít nějaké noviny, tak tu budu něco ovládat.

A.cz: Pane Babiši, pochopte prosím, jak fungují noviny. Musím klást i nepohodlné otázky, protože lidé…

Dobrá, dobrá, rozumím tomu. Kdybych vydával noviny, určitě v nich novináři budou psát, co chtějí. Proto jsem také podpořil pana Léka, protože to jsou jedny z mála webových novin, které u nás píší to, co chtějí. A kriticky. A jsou i další podnikatelé, já nejsem jediný, kdo ho podpořil.

Pořád všichni přede mnou varují. Proč? Pořád o mně píšou nějaké lži, tak se nedivte, že jsem toto…

A.cz: Unavený?

Nejsem unavený, jsem naštvaný, protože je na mě vyvíjen stále velký tlak ze všech stran.

Vstupu do lesnictví skoro lituju

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: To jste ale přece musel čekat, ne?

Čekal jsem to, ale tohle se nedá nikdy odhadnout. Pro mě je důležité, co si myslí lidi, ne to, co vy píšete.
 
A.cz: Taky vám je podsouváno, že vám jde o dotace na biopaliva.

Povinné přimíchávání biopaliv se nedotuje, dotovaná jsou pouze vysokoobsahová biopaliva s obsahem nad 30 % biopříměsi. Paní Peake je nesprávně nabrífovaná od toho (předsedy Svobodných občanů Petra) Macha. A znovu opakuju, že první, kdo v Evropě zavedl biopaliva, byl pan ministr (zemědělství Josef) Lux za premiérování pana (Václava) Klause. Výrobců biopaliv je u nás asi deset a čerpají cca 400 milionů korun dotací ročně.

A.cz: Můžeme se ještě krátce zastavit u Agrofertu? Vy jste teď nastoupil do lesnictví…

No, nastoupil, koupil jsem dvě firmy. A je to hrozný obor.

A.cz: Proč?

Je tam jedna dominantní státní firma, která je v neustálém střetu různých zájmů, je považována za tunelovanou. Každý politik do toho kecá, však je to pořád v novinách: Dřevěná kniha a tak dále. Teď je tam ještě napadený ten tendr... Nevím, už bych i řekl, že toho dnes snad i lituju.

A.cz: Prý chystáte expanzi na východ. Je to pravda?

Já? Ne.
 
A.cz: Kdo vás viděl v televizi, mohl se přesvědčit, že nedostatkem vitality rozhodně netrpíte…

Já rozhodně ne. Po mně tu něco zůstane, víte? I toto centrum (pohybové medicíny uznávaného fyzioterapeuta Pavla Koláře).  Na rozdíl od některých pánů, co tady žvaní, jsem já pro tuto zemi něco udělal. Na zelené louce jsem postavil pekárnu, olejárnu, výrobu mraženého pečiva, investoval jsem do fabrik a zaměstnal jsem tu plno lidí. A vůbec, běžte se zeptat do těch fabrik, jak podnikám. To všechno jsem vybudoval od nuly a hlavně transparentně. Akorát že se to někomu nelíbí. Však se zeptejte v Citibank. Já jsem nevyrostl na české bance, ale na americké.

A.cz: Chtěl jsem tím jen naznačit, že navzdory vašemu elánu nemládnete. Máte nějaké plány co s podnikem, až odejdete na odpočinek? Pokud tedy víte, co to je.

To teda nevím, to jsem se bohužel nenaučil.

Pan (Josef) Stehlík z ODS z Asociace soukromých zemědělců spekuloval, že to dám ruskému nebo čínskému kapitálu. Nepochopil, jak jsem myslel to, když jsem řekl, že Agrofert není rodinná firma. Já jsem pouze řekl, že v Agrofertu zatím žádné moje dítě nepracuje. Můj starší syn je pilot a o Agrofert prostě nemá zájem. To ale neznamená, že ho prodám Číňanovi nebo Rusovi. Ten člověk je zlomyslný.

A.cz: Na burzu s Agrofertem taky jít nechcete.

Ne, kasino nehraju, to už jsem taky říkal stokrát. Podívejte se, jak šly společnosti na burzu, a kolik stojí teď. To jsou vždycky jen takové emoce.
 
A.cz: Sám jste přiznal, že Agrofert má dluhy. Jak je na tom finančně?

My máme poměr zadluženosti velmi nízký. Máme úvěry za 24 miliard. Ty dluhy jsou ale kryté zásobami za 22 miliard a 5 miliardami v penězích, to je 27 miliard, takže máme přebytek.

Agrofert nemá žádné finanční problémy. Naše nekonsolidované tržby jsou za devět měsíců 131 miliard. Máme osm miliard zisku před zdaněním. To je dost, ne? Máme nejlepší rok v historii Agrofertu, navzdory všem dezinformacím.

Předchozí díly rozhovoru:

 

Právě se děje

Další zprávy