Babiš: Budu ve sněmovně a napravím podvod kolem solárů

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
12. 8. 2013 5:00
Rozhovor s miliardářem Andrejem Babišem o jeho plánech proniknout do vysoké politiky.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bylo to nedopatření, nikoliv geniální kalkul. Ale zemi zaplavilo 750 billboardů hnutí ANO 2011 s tváří miliardáře Andreje Babiše takřka přesně v momentě, kdy se poslanci dohodli na rozpuštění sněmovny a předčasných volbách.

Pro ANO znamenají volby v podzimním termínu zhroucení plánů na velkorysou předvolební kampaň. Ta měla trvat devět měsíců, právě se rozbíhala a výsledkem mělo být minimálně 12 procent hlasů Babišova hnutí v nové sněmovně. Majitel obřího potravinářsko-zemědělsko-chemického konglomerátu Agrofert ale boj o sněmovnu nevzdává: "Umím si poradit v krizi. Do sněmovny se i tak dostaneme. A přineseme nové způsoby," tvrdí Babiš v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Do předvolebního klání navíc vstupuje notně posílen: sotva před měsícem koupil vydavatelský dům Mafra a s ním i vivné deníky Mladou frontu Dnes, iDnes a Lidové noviny. V posílení své politické pozice je prý nebude používat. Ale do úrovně a zvyklostí české žurnalistiky nový mediální magnát a začínající politický lídr mluvit chce.

Aktuálně.cz: Jak se vám podařilo tak načasovat billboardovou kampaň? Ve stejnou dobu jako ANO 2011 s billboardy vyšla pouze Strana práv občanů Zemanovci. Tedy partaj napojená na prezidenta, která na tuto variantu byla evidentně připravená.

Vypadá jako náhoda, ve skutečnosti je to důsledek neschopnosti našich marketérů. Měli jsme mít billboardy venku už v únoru, kdyby se to povedlo, mohli jsme už v červnu mít pětiprocentní voličskou podporu a být teď ve zcela komfortní situaci. Kampaň jsme naplno plánovali rozjet v září, billboardy jsou jen příprava. Možná jsme měli dobrou intuici, že jsme s nimi teď vyjeli. Ale zkrácení volební kampaně možná na pouhé tři měsíce nám vyhovuje stejně málo, jako většině ostatních stran.

Aktuálně.cz: Co vůbec říkáte na politický vývoj minulého týdne?

Jsem překvapený, zaskočilo nás to. Ono je to s předčasnými volbami jako s přímou volbou prezidenta. Nikdo je nechce, snad kromě komunistů, ale všichni se tváří, že jim vyhovují. Otázka ale je, jestli opravdu budou a kdy. Pořád je všechno v režii jednoho muže, Miloše Zemana.

Aktuálně.cz: Jak se díváte na Rusnokovu vládu? Měla by zůstat u moci delší dobu?

Nechci posuzovat, jak vznikla. Ale je znát, že je to fungující tým. Když ministr kultury něco pokazí, premiér Rusnok to může hned napravit. Kdyby šéfa Národního divadla odvolala Balvínova předchůdkyně Hanáková a premiér Nečas to chtěl napravit, neudělal by nic. Musel by respektovat koaliční partnery. Proto vlády špatně fungovaly: U moci byly koalice, které nic nevyřešily, jen dělaly politické kšefty a šéfové stran se hádali. Když abstrahuju od toho, jak vláda vznikla a zda je legitimní…

Aktuálně.cz: Ale od toho přece nemůžete abstrahovat…

Všichni jsme věděli, že Petr Žaluda byl do čela Českých drah nominovaný Romanem Janouškem a že ho řídil Martin Roman. Že dráhy nakupovaly vagony od Škody, protože z toho měla prospěch určitá zájmová skupina. Tak je snad dobře, že teď Žaludu odvolali, ne? Ve vládě je pan Toman, největší odborník na zemědělství, jakého znám. Pan Cieciala, praktik, který jako málokdo rozumí průmyslu a problematice Ostravska. Neznám všechny členy vlády. Ale ty, které znám, jsou kvalitnější než ti bývalí.

Aktuálně.cz: Takže je podle vás lepší stabilní prezidentem jmenovaná vláda, vzniklá na hraně ústavy, než třeba méně akční kabinet, ale vzešlý z demokratického procesu? 

Podívejte, ve sněmovně jsou politické strany vzešlé z voleb, léta něco deklarují a neplní to. Politici tam jen žvaní. Jsou tam zoufalci, co mluví o zaměstnanosti, o řízení ekonomiky, a nemají ani potuchy, co to je. Na lidi myslí jen před volbami. Neumí řídit stát. Řízení státu je třeba odpolitizovat. Smějí se mi kvůli tomu, ale pořád tvrdím, že se stát se musí řídit jako firma, jejíž akcionáři jsou občané.

Když se v naší firmě krade, dotyčného vyhodíme nebo dáme zavřít. Ale náš stát nemá ani základní kontrolní mechanismy, aby si ohlídal, zda ho někdo nerozkrádá. Nejvyšší kontrolní úřad má malé kompetence. A jeho šéf je dosazován na základě politické dohody. Proč je to politická funkce? Proč jsou politicky dosazováni náměstci na ministerstvech?! Ředitelé odborů své problematice rozumějí tak, že by mohli hned dělat ministry. A lépe než politici. Řízení státu má být apolitické, čistě odborné.

Aktuálně.cz: Je podle vás Miloš Zeman dobrý prezident?

Zeman je geniální rétor, velký politik. Ale není to praktický člověk, stát řídit neumí.

Aktuálně.cz: Vážíte si vůbec nějakého politika? 

Za posledních dvacet let jsme tu měli jen čtyři opravdové politiky. Klause, Kalouska, nebožtíka Luxe a Zemana. Zeman je lepší prezident než Václav Klaus. Některé věci, které Zeman říká, považuji za nesmysl, jako třeba uspořádat veřejnou sbírku na státní dluh. Také nasliboval plno věcí, které nesplnil. Sliboval, že bude prezidentem všech - ale je prezidentem levice. Sliboval, že bude nestranný - ale jeho vláda je reklamní kampaní jeho strany SPOZ. Zeman má své chyby, ale nikdy nekradl, je blízký lidu, chová se normálně. Ovládá brilantně politické řemeslo, trochu z nás sice dělá pitomce, ale na to jsme zvyklí a on se tím aspoň netají.

Aktuálně.cz: Říkáte, že Zeman nikdy nekradl, ale za éry opoziční smlouvy se rodila řada rozhodnutí, jež získala korupční rysy. Právě Zeman vytáhl k moci Stanislava Grosse, který stojí za problematickými privatizacemi dolů a který z politiky odešel kvůli podezření z korupce.

To je pravda. Už tehdy se tvořila parta, která se na státu obohacuje dodnes a je pořád stejná. Jistě, kolem Zemana byl Gross. Ale byl tam i Rusnok.

Aktuálně.cz: Řekl jste, že vás zaskočily předčasné volby. Jak čekáte, že v nich dopadne vaše hnutí ANO 2011? 

Předčasné volby nevyhovují nikomu, ani nám. Ale já vím, co je krizové řízení. Poznal jsem co je krize - třeba když vám povodeň zaplaví fabriku do tří metrů, když vybuchne v Dusle čpavek nebo když hoří v Synthesii. Některé naše firmy jsou v krizi permanentně. Já se v krizi cítím dobře, poradím si s tím. Musíme některé plány přehodnotit, ale jsme akční a já mám dobré organizační schopnosti.

Aktuálně.cz: Sebevědomě jste mluvil už před senátními volbami, ale to jste neuhráli jediné křeslo. Jaký výsledek by vás uspokojil teď?

Poradenská firma, kterou jsme na přípravu kampaně najali, dostane „success fee" (cílovou odměnu - pozn. red), pokud získáme 12 procent. Ale to jsme stanovili v domnění, že volby budou v květnu. Kdybychom měli víc času, určitě jsme mohli aspirovat na špičkové pozice ve středopravé formaci. Takto - uvidíme. Záleží na tom, kolik dostaneme času. Chtěl jsem navštívit regiony, mluvit s voliči. Asi nestihnu vše, co jsem plánoval. Ale do sněmovny se dostaneme, tomu věřte.

Aktuálně.cz: Zatím jste nepředstavili žádný volební program. Vaše ANO 2011 se zatím profilovalo jen na kritice korupce a špatného fungování státu. Jaké jsou základní teze, s nimiž do voleb jdete?

Češi vždycky patřili mezi špičku Evropy, je to strašně schopný národ, po světě má plno šikovných lidí. Smůla je, že jsme ovládáni politiky, kteří v životě nic nedokázali. Často to jsou lidi, kteří se neumějí postarat ani o vlastní rodiny, nezasadili ani ten pověstný strom. Tvrdím, že všichni, kdo jsou v české politice 20 let, mají jít do důchodu. Musí přijít noví lidé, slušní, schopní, kteří nebudou lhát a krást a udělají něco pro ostatní.

Aktuálně.cz: To už říkal Vít Bárta před minulými volbami. Na to občan asi už neskočí. Co konkrétně chcete prosadit?

Tak například: Politik nemá mít imunitu. Při vstupu do politiky musí transparentně ukázat svůj majetek, ale ne tak, že bude formálně převádět firmy na manželky, milenky nebo offshory. Dále - já uznávám pravicové hodnoty: Lidi musí pracovat. Jsem pro nízké firemní daně. Ale také máme usilovat o solidární stát: bohatí, kteří zbohatli poctivě, vlastní prací a díky kusu štěstí, se musí podělit se sociálně slabšími. Takže by měli zaplatit vyšší daně.

Aktuálně.cz: Má stát podpořit investicemi ekonomiku, nebo raději držet na uzdě státní dluh?

Podporuji Zemanovu výzvu „proinvestujme se z krize". Ale investovat nemůžeme tak, jako bývalý ministr Řebíček, který nechával na dopravních investicích vydělávat svou firmu Viamont, kterou si před nástupem do vlády někde zaparkoval. Chci zamezit rozkrádání státu. A když máme investovat, musíme vědět, co chceme. Dálnice? Rozvoj železnic, splavné Labe? Kanál Odra-Dunaj? Musíme mít přece nějakou koncepci, alespoň v tom nejdůležitějším - v dopravě a energetice. A tyto koncepce musí být stabilní, strany by se na nich měly dohodnout. Jinak to není řízení státu, ale blázinec.

Dále - chci bojovat proti lichvě, udělat pořádek s hazardem. Vyřešit absurdní situaci kolem solárů, které dotujeme všichni a 15 miliard z té dotace jde někam do offshorů neznámým firmám. Chci napravit ten obrovský podvod, na kterém se mimochodem valnou měrou podílel státní ČEZ.

Aktuálně.cz: Co politický systém? Jste pro změny ústavy?

Jsme pro přímou demokracii a většinový volební systém. Vím, že ne vše se dá prosadit hned. Volme ale přímo aspoň primátory a starosty. Aby lidi měli pocit, že se podílejí na chodu státu, kde žijí.

Pokud se ANO 2011 dostane do sněmovny, budete mít jen pár křesel. Budete nuceni uzavírat aliance a jít do kompromisů stejně, jako jiné strany. Taková je politická realita.

Jaké kompromisy? Musíte v životě jedinou věc - zemřít. My jsme jiní. Já nejsem politik a nebudu hrát politickou hru. Nejsem aktivista, ale člověk činu. Do politiky jsem šel ze zoufalství. Na rozdíl od těch, kdo jenom nadávají po hospodách, budu svým dětem moci říct - aspoň jsem zkusil něco změnit. A buď se to povede, nebo ne. 

Aktuálně.cz: Budete mít jen dvě možnosti: uzavírat politické obchody, nebo to prostředí opustit.

Koalice budu uzavírat jen se stranami, které budou myslet jako my. Jinak klidně zůstanu v opozici, i kdybychom měli třeba 15 procent křesel. Neklepu se na žádné výhody funkcionářů. Nechci za poslaneckou funkci žádné peníze. Jdu tam, abych něco udělal. Myslím, že se už nikdy nenajde člověk mého postavení a majetku, který by něco podobného udělal. Nechci být spasitel, ale chci něco udělat pro mé zaměstnance, pro mé děti, pro mou rodinu, i pro mé podnikání. Protože jestli nikdo nic neudělá, tento stát se rozkrade a pak nám Agrofert nakonec někdo znárodní. Nechci skončit jako Baťa.

Čtěte další část rozhovoru: Nejsem Murdoch, nebudu novinám diktovat (druhá část rozhovoru s Andrejem Babišem, kde mluví o své pohledu na média, plánech s nově koupeným vydavatelstvím Mafra i další strategii v mediální branži)

 

Právě se děje

Další zprávy