Nečasův náměstek Jeník vezme mandát po Moravovi

9. 9. 2008 12:31
Osmačtyřicetiletý politik se chce věnovat ekonomice

Praha - Nový poslanec za ODS se bude jmenovat Miroslav Jeník.

Náměstek ministra práce Petra Nečase se rozhodl, že mandát po odstoupivším Janu Moravovi přijme.

"Oznámíme to dnes," potvrdil Jeník, který je místostarostou Nymburka, pro Aktuálně.cz. Tuto funkci si na rozdíl od té náměstkovské ponechá.

Kromě toho také zůstane členem dozorčích rad a představenstev nymburské nemocnice, VaK nebo státní ČEPS, společnosti spravující elektrické rozvodné sítě. "V ostatních soukromých firmách, kde jsem dřív pracoval jako prokurista, už tuto funkci prakticky nevykonávám," řekl.

Politik působil ve firmě Alco Controls, spol. s.r.o. a Emerson Electric, spol. s.r.o, PPP centrum.

Ve sněmovně by se nováček chtěl věnovat ekonomickým věcem. "Chci působit v oboru, který jsem vystudoval a věnuji se mu i nyní," míní Jeník, který má na ministerstvu i v Nymburce na starosti rozpočty.

Hlídá rozpočty města i ministerstva

Na ministerstvu má osmačtyřicetiletý politik na starosti rozpočet a majetek. Rozpočet hlídá také v Nymburce.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeník byl v komunálních volbách před dvěma lety lídrem kandidátky ODS v Nymburce, a ta volby vyhrála. Přesto se starostou nestal. Tím je už čtvrté volební období spolustraník Ladislav Kutík.

Na radnici kandidoval už jako náměstek Nečase. Post v Praze získal v době, kdy ministr Nečas provedl reformu na úřadě a snížil počet náměstků z šesti na tři.

Jeník je neuvolněným místostarostou města. Funkci tedy vykonává k běžnému povolání, v jeho případě práci na ministerstvu.

  • Čtěte dále: Morava čelí trestnímu oznámení. Kvůli údajnému vydírání

Pokud se stane poslancem, mohlo by se zdát, že bude v politické schizofrenii. ODS totiž na radnici v Nymburce spolupracuje v koalici s ČSSD, která je naopak v parlamentu nesmiřitelnou opoziční stranou.

Brdy a sport?

Jeník má kromě náměstkovské funkce také povinnosti v dalších orgánech.

Po skončení ministerstva informatiky se před více než rokem Jeník stal členem Rady vlády pro informační společnost. Jako i další náměstci ministrů je také členem Komise pro rozvoj Brdska.

Do Brd, kde bude stát americký radar, má putovat zhruba miliarda korun z českých a evropských zdrojů. Zlepšit má infrastrukturu a dopravní dostupnost regionu.

Jeník je také zjevně sportovně založeným politikem. Bývalý fotbalista si ještě dnes s chutí a bez větších problémů zaběhne několikakilometrový úsek kolem Labe.

 

Právě se děje

Další zprávy