Nečas má před kongresem ODS nominace z devíti krajů

ČTK ČTK
1. 11. 2012 23:55
Ve Středočeském kraji premiér podporu ani ve třetím kole volby nezískal
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda občanských demokratů Petr Nečas pojede obhajovat svůj post na víkendový kongres strany s nominacemi nejméně z devíti krajů. Protikandidát mu z regionálních sněmů zatím nevzešel. Čtyři kraje - Středočeský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický nenominovaly na místo předsedy strany žádného kandidáta.

Podporu v Praze nakonec ve čtvrtek s získal, obdržel dvě třetiny hlasů, a jednoznačně uspěl i v jižních Čechách. Nominovaly ho také Plzeňský kraj. To ve středních Čechách Nečas neuspěl ani v jednom ze tří kol volby, i když v tom posledním mu chyběl jediný hlas.

Nečas na kongresu svou pozici zřejmě ustojí, změny ale lze předpokládat na úrovni místopředsedů strany. První místopředsedkyní je nyní Miroslava Němcová, dalšími místopředsedy ministr spravedlnosti Pavel Blažek, bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr obrany Alexandr Vondra.

Nejvíc nominací dává silné postavení v boji o funkci prvního místopředsedy ministrovi průmyslu Martinu Kubovi. Návrhy z regionů na druhého muže strany mají také Pavel Blažek či ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Předsedkyni Poslanecké sněmovny Němcovou k obhajobě nominovala její mateřská organizace z Vysočiny.

Foto: Jan Langer

V dalších nominacích na řadové místopředsedy se vedle těch, kteří mají návrh i na prvního místopředsedu, objevují Jiří Pospíšil, který vede plzeňskou ODS, senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera, místopředseda hradeckého oblastního sdružení strany Miloslav Plass, europoslanec Hynek Fajmon, bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa či senátorka Daniela Filipiová.

Kongres ODS, kde bude nejsilnější vládní strana řešit dilema, zda se pokusit s Nečasem v čele udržet pravici u vlády, nebo za jeho vládním projektem udělat křížek, začíná v sobotu v areálu brněnského výstaviště. Jaké vedení delegáti zvolí, by mělo být jasné v neděli

 

Právě se děje

Další zprávy