Nebojuji o moc, říká kritik premiéra Bém

ver,sim
8. 1. 2007 19:42
Praha - Nijak nezastíral, že se mu trojkoaliční kabinet - a jeho složení - nelíbí. Den před jmenováním vlády odpovídal on-line Pavel Bém.
První místopředseda ODS Pavel Bém.
První místopředseda ODS Pavel Bém. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vlivný pražský primátor přišel zodpovědět otázky čtenářů Aktuálně.cz v 18:45. Dříve to kvůli pracovním povinnostem nestihl.

Redakce Aktuálně.cz se proto rozhodla dát Vám možnost položit mu otázku "předem". Formulář pro zadávání dotazů se objevil na půl hodiny již odpoledne, a znovu pak, když Pavel Bém dorazil do redakce.

Kvůli nové vládě, kterou zítra dopoledne jmenuje prezident, se Bém dostal do ostrého sporu se svým stranickým šéfem. Všechno odstartoval Topolánkův výrok v rozhovoru pro Lidové noviny. "Postoj špiček pražské ODS není motivován politicky, ale především ekonomicky. Dlouholetá spolupráce s Paroubkem na pražské radnici a velmi podivné praktiky je vedou i k prosazování podobného modelu na celostátní úrovni," řekl premiér.

Bém požadoval za tento výrok od Mirka Topolánka omluvu a podle svých slov ji od něj také slyšel.

"Situace byla po Vánocích vypjatá, nervozita skutečně mimořádná. Udělali jsme několik komunikačních chyb (vedení ODS, předsedu a mne nevyjímaje). Teď máme před sebou finále druhého pokusu a je třeba se soustředit na jeho úspěch," uvedl Bém v on line rozhovoru.

Odmítl, že by šlo o boj o moc uvnitř ODS. "Navzdory tomu, že to v médiích může jako souboj o moc vypadat, tak ve skutečnosti se jedná o logický a snad i pochopitelný střet, který je způsoben problémem ještě přijatelného kompromisu koaliční vlády, a to jak v programové, tak personální rovině," uvedl pražský primátor a první místopředseda strany. "Osobně považuji za chybu, že ODS pouští klíčový resort financí, přesto v této chvíli to již není podstatné."

Bém si nyní přeje, aby vláda dostala důvěru. "Pokud by ji nedostala, přichází třetí ústavní pokus a v něm už jsou pouze varianty špatné, ještě horší a pak ty katastrofické (socialisté s komunisty)," sdělil čtenářům Aktuálně.cz.

Další odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 08. 01. | 18:57Autor: Bullet

Otázka: Proč ods nenavrhne snížení platu poslancům,ministrům,poradcům,senátorům,
prem iérovi a neodlehčí tak výrazný státní dluh? A neříkejte mi,že ve světě je to taky tak.Chci jasný argument proč to ještě nikdo nenavrhl a proč to nenavrhne ods.

Pavel Bém: Krásný podvečer všem čtenářům na Aktuálně.cz.

První otázka - jak jinak než na peníze. U nich vše začíná a končí. Odhaduji, že kdyby se snížily státní výdaje na platy poslanců, ministrů a senátorů na polovinu, tak by deficit veřejných rozpočtů nepoklesl ani o jedno promile. Chceme-li vyřešit státní dluh, musíme být tvrdší, začít šetřit na mandatorních výdajích státu - platech osmi set tisíc úředníků ve veřejné správě, sociálních dávkách (které jsou tak často nadužívány) atd. Mimochodem, provedeme-li srovnání parity kupní síly, průměrné mzdy v ČR a výše platu veřejných činitelů, s překvapením zjistíme, že naši poslanci, senátoři, ministři žádný "zlatý důl" nemají. Osobně zastávám názor: dobrý poslanec či ministr nechť dostane zaplaceno za svoji práci, špatného nepotřebujem.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:01Autor: Jirka

Otázka: Dobrý veřer. Doufám, že rozepře v ODS nejsou pouhým soubojem o moc nebo dokazování, která osobnost je vlivnější. V případě, že by tak bylo, zklamali jste velkou část voličů ODS. V médiích to tak zatím vypadá, aspoň z mého pohledu.

Pavel Bém: To mne velmi mrzí. Navzdory tomu, že to v médiích může jako souboj o moc vypadat, tak ve skutečnosti se jedná o logický a snad i pochopitelný střet, který je způsoben problémem ještě přijatelného kompromisu koaliční vlády, a to jak v programové, tak personální rovině. Osobně považuji za chybu, že ODS pouští klíčový resort financí, přesto v této chvíli to již není podstatné. Zítra bude vláda prezidentem republiky jmenována. Jediné, co si jako Pavel Bém přeji, aby dostala důvěru v Poslanecké sněmovně PČR. Pokud by ji nedostala, přichází třetí ústavní pokus a v něm už jsou pouze varianty špatné, ještě horší a pak ty katastrofické (socialisté s komunisty).

Odpovězeno: 08. 01. | 19:03Autor: Laďa

Otázka: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak by jste Vy osobně řešil problemaiku romů??Je to velký problém celé naší ČR a to je místo, jak může stát hodně ušetřit na sociálních dávkách.Děkuji.

Pavel Bém: Řešení problematiky etnických minorit musí být komplexní. Klíčovými parametry každého úspěšného řešení jsou dostupnost kvalitního vzdělání pro děti a mládež a možnost uplatnění na trhu práce. Všechno ostatní už jsou jenom důsledky deficitu v těchto dvou oblastech - včetně bydelní, výše sociálních dávek či kriminality. Kdo má do oblasti vzdělání a podpory trhu práce investovat? Stát, kraj, obce.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:03Autor: kp

Otázka: Dobrý den, mám dotaz: co si myslíte o nynějších komunistech, myslíte, že by zase mohli udělat převrat a byla by zase totalita? Asi bych se odpráskl...

Pavel Bém: A já bych zase emigroval...

Odpovězeno: 08. 01. | 19:09Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den pane Béme. Vždycky jsem měl připravený hlas pro ODS, ale nemáte pocit že vleklá vládní krize poškodí nejenom stranu ale zejména voliče? Už nyní je poměrně velký nezájem lidí o politiku. A ods takové handrkování a rozpory ve straně můžou opravdu poškodit v dalších volbách.

Pavel Bém: Souhlasím s Vámi. Sedm měsíců bez vlády s důvěrou je strašně dlouhá doba. Historicky první volební pat (byť to v historii už několikrát skončilo podobně) přináší své negativní důsledky v podobě narůstající nedůvěry veřejnosti v politiku jako takovou. Především z tohoto důvodu má každý rozumný politik odpovědnost za co nejrychlejší řešení současného stavu. Kdyby Jiří Paroubek před šesti měsíci odešel do konstruktivní opozice (a třeba i hodně tvrdé), byli jsme dnes někde úplně jinde. Ale to jsou kdyby... Doufám, že vláda dostane důvěru a současné problémy se promění v řešení toho nejdůležitějšího: státního dluhu, vysokých daní, rozbujelého státu, chybějící důchodové reformy či reformy zdravotnictví. Jenom dodám, že navzdory obrazu v médiích ČR má vládu, a to vládu velmi dobrou.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:13Autor: ewa

Otázka: Již dávno ODS nevolím, ale se se sestavením vlády Topolánkem v této situaci mimořádně souhlasím.Chcete se podělit s Paroubkem?To tedy potěš Pán bůh!!!

Pavel Bém: S Paroubkem se opravdu dělit nechci. Velká koalice by skutečně byla pro tuto zemi zničující a to nejen kvůli programu, ale především kvůli skutečnosti, že v současnosti je naše země rozdělena nepřekonatelným příkopem. Jediným problémem zůstává fakt, že současný vládní projekt, který považuji za velmi dobrý (až na dobře známé personální výhrady), má stále jenom sto poslaneckých hlasů. Matematika je neúprosná. Sto není sto jedna. A tak i tato vláda musí spoléhat na sociální demokraty, ať už jako přeběhlíky, konstruktivní poslance či stranu jako celek. Nebo byste doporučil podporu komunistů? Já tedy ne.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:17Autor: hor

Otázka: Myslím, že za současné zablokované politické situace existují jen dvě evropsky standardní řešení: dohoda dvou největších politických stran a formální vyčerpání třetího pokusu s následnými předčasnými volbami. Vláda opřená o přeběhlíka by byla tímto člověkem vydíratelná a snadno napadnutelná.

Pavel Bém: Souhlasím s Vámi. Nejlepším řešením současné situace by byly předčasné volby. Problémem zůstává, že je chce jen ODS, možná Zelení. Dohromady 87 hlasů. To je málo. Jít do třetího ústavního pokusu je obrovským rizikem, který může skončit vládou ČSSD a komunistů. Nicméně není vyloučené, že ke třetímu pokusu dojde. Povinností ODS je pokusit se tomu zabránit.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:19Autor: host

Otázka: Nejspíš bude podobných otázek mnoho, ale i na mě dělá politika ODS v posledních týdnech dojem, že se to zvrhává do boje o moc. Proč v posledních pár týdnech komunikujete přez média. Nebojíte se náhodou, že "čestný předseda" začne se svojí proslulou demagogií a to odláká "klausovskou" část voličů?

Pavel Bém: Situace byla po Vánocích vypjatá, nervozita skutečně mimořádná. Udělali jsme několik komunikačních chyb (vedení ODS, předsedu a mne nevyjímaje). Teď máme před sebou finále druhého pokusu a je třeba se soustředit na jeho úspěch. O čestného předsedu a jeho sympatizanty nemám obavu.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:20Autor: kokeš

Otázka: Tak mám pocit, že se tu chystá další Sarajevo, že? Stanete se jeho "hrdinou"?

Pavel Bém: Sarajevo už jsem zažil a ani v nejmenším nemám chuť si jej prožít ještě jednou. Nebudu ani jeho smutným, ani jeho veslým hrdinou. Možná Vás překvapím, ale mojí jedinou skutečnou ambicí v této chvíli je řídit Prahu.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:22Autor: Jirka

Otázka: Chtěl bych se zeptat, zda jste připraven při neúspěchu vyslovení důvěry vládě se utkat o čelo předsedy ODS. Pan Topolánek nepřímo řekl, že při neúspěchu odstoupí z čela. Byl bych rád kdyby ODS se nerozpadla a ustála i toto těžké období.

Pavel Bém: Pokud vláda v druhém ústavním pokusu nedostane důvěru, tak nás skutečně čeká mimořádně těžké období. A tím "nás" nemyslím jenom ODS či její špičky, ale celou zemi. V každém případě se budu snažit bránit jakýmkoliv tendencím o štěpení strany. To by byla cesta do pekel.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:25Autor: Kouklik

Otázka: Už jste se dneska sprchoval? A všiml jste si Davidova znamení na svém těle???

Pavel Bém: Mám rád vtipné otázky, nebojím se sarkasmu. Tak tedy: dneska jsem se skutečně sprchoval, a to hned po pravidelném a trochu úmorném brzce ranním sportování a Davidovo znamení jsme na svém těle nezaznamenal. Nejsem žádný mesiáš. A co Vy?

Odpovězeno: 08. 01. | 19:29Autor: ladik

Otázka: Zajímalo by mě, jak hodláte vyřešit problém s pražskou hromadnou dopravou. Jednak zácpy, při nichž kolabuje autobusová a tramvajová doprava, jednak i bezdomovci, jež jezdí zdarma a nedá se kvůli nim v MHD dýchat a sedět, navíc roznášejí nemoci, např. TBC, svrab,...Diky za odpověď

Pavel Bém: Zácpy asi definitivně nevyřešíme nikdy (alespoň ty občasné). Přesto klíčem k pražské dopravě je dokončení expresních okruhů, které odvedou transitní dopravu i podstatnou část vnitroměstské přepravy do kapacitních komunikací a zavedení ekonomické regulace, čili mýtného, pro vjezd do centra města. Samozřejmě maximální možná podpora MHD. Už dnes je tato podpora nejvyššší v evropských metropolích. Bezdomovci jsou problém. Tvrdím, že jim máme nabídnout bazální pomoc k přežití, ale že se také musí snažit. Bez práce nejsou koláče, a tak budou zametat ulice a dělat jiné veřejně prospěšné práce. My jim za to nabídneme polévku, či možnost nouzového přespání, nikoliv ovšem v prostředcích MHD.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:32Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý podvečer pane Bém! Mohl byste mě i ostatním čtenářům přiblížit v jaké fázi je vybudování "Severní spojky", které má odlehčit zoufale přecpané Praze? děkuji

Pavel Bém: Jsou dvě "Severní" respektive "Severozápadní" spojky. Jedna na vnitřním městském okruhu. Ta se v této chvíli začíná stavět. Obrovská investice města ve výši více než 21 miliard. Ta druhá na vnějším okruhu přes Suchdol, z Ruzyně do Březiněvse. Když vše půjde hladce, začne se stavět na začátku příštího roku.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:33Autor: Batajas

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat zda máte v plánu kandidovat na post předsedy ODS, pokud Mirek Topolánek příjde o svou funkci.

Pavel Bém: Upřímně Vám říkám, že si takto budoucnost neplánuji. Přeji Mirku Topolánkovi, ODS i této zemi, aby měla vládu s důvěrou již v druhém ústavním pokusu.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:37Autor: Vadim

Otázka: Proč p. Topolánka kritizujete za to, že jedná v mantinelech co mu stanovila vlastní ODS? A proč vedení ODS zcela nekulturně komunikuje mezi sebou prostřednictvím médií a kopíruje tak praxi ČSSD?

Pavel Bém: Úspěchy či neúspěchy vyjednávání o vládě trojkoalice již nechám historii. To že ODS přišla o klíčové resorty považuji za chybu, nevím, zda se jí dalo zabránit. To co je podstatné, je fakt, že o klíčových skutečnostech a výsledcích jednání měla rozhodovat Výkonná rada ODS. A to se nestalo, resp. stalo, ale pozdě. Pozdě, ale přeci. Takže ve finále mohu být spokojen.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:39Autor: 1984

Otázka: Dobrý den. Zajímá mě výstavba plánované (přes 10 let) rychlodráhy z hlavního nádraží popř. Masaryčky na letiště. Rýsuje se něco, blýská se na časy?

Pavel Bém: Blýská se na lepší časy, protože na letiště povede metro. Na Dlouhé míli (staré ruzyňské letiště) vznikne přestupní terminál i pro příměstskou železniční dopravu. Po modernizované trati sem budou jezdit vlaky z Kladna. Další pokračování této staré buštěhradské koňky směrem do centra je nicméně stále předmětem odborných debat.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:41Autor: mdp

Otázka: Pane Béme, opravdu si myslíte, že pražská ODS a jmenovitě lidé jako p. Bürgermeister jsou pro Prahu i stranu přínosem? Díky za odpověď.

Pavel Bém: Bez nadsázky si myslím, že pražská ODS nějakým přínosem pro Prahu skutečně je. Protože jsem její součástí, tak o tom nechci mluvit do detailů, neb určitě nejsem objektivní. Každopádně je skutečností, že v Praze dosáhla ODS historického volebního úspěchu, a to jak v parlamentních, tak komunálních volbách.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:43Autor: Jarda

Otázka: Hlasy v parlamentních volbách dostala modrá šance,proti socdem.paskvilu.Podle toho by jste měli jednat.Všechno ostatní je zklamání voličů.Proč tak nejednáte,a na všchny strany ustupujete?

Pavel Bém: Kdybychom mohli neustupovat a měli v parlamentu většinu, tak by to bylo snadné. Bohužel volby dopadly kromě vítězství ODS také patem. A tak nám nezbývá než jednat a ustupovat. Možná, že ustupujeme až příliš.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:48Autor: Jonakyz

Otázka: pan topolanek dostal mandát vyhnout se spolupráce s demokraty nemá tudíž proč odstupovat odstoupit by měl místopředseda, který vytváří ve straně rozpory.

Pavel Bém: Proč? Jaké rozpory? Mirek Topolánek dostal na kongresu ODS "široký mandát". V rámci něj vyjednával a s ním i celé vedení ODS. Ve finále odmítla projekt ODS, KDU-ČSL, ČSSD Výkonná rada ODS. A tak se jednalo znovu o trojkoaličním projektu s lidovci a Zelenými. Vyjednal se dobrý program, ale nikoliv personálie. Tady jistě nastala komunikační chyba. Kolektivní orgán v tomto ohledu není možné obejít. Chyba byla napravena, i když nespokojenost s personálním obsazením vlády zůstává. Do toho vstoupila nervozita a zbytečně tvrdá až nesmyslná prohlášení v tisku. To je celý příbeh. Zároveň dodám, že dříví na sobě štípat nenechám, a to ani na pražské ODS.

Odpovězeno: 08. 01. | 19:56Autor: Ivan

Otázka: Opravdu si myslíte, že jste schopen prosadit a zajistit výstavbu pro pořádání Olympijských her, když jste za dobu svého vládnutí nebyl schopen pohnout ani s tak životně důležitou stavbou, jako je okruh kolem Prahy? Neříkejte kdy bude dodělán - fakt je že ještě nefunguje!

Pavel Bém: Všiml jste si, že v Praze byly povodně? A že byla Praha poněkud zničená? A že už není? A že má uikátní protipovodňovou ochranu? A že už můžete jezdit tunelem Mrázovka? A že se staví další tunel pod Hradčanskou a Letenskou plání? A že můžete jet po dálničním okruhu z Ruzyně až na Barrandov, resp. do Slivence? A že se staví další část okruhu ze Slivence do Lahovic? Nejspíše jste si toho všiml. A tak už Vás nebudu dále trápit. V roce 2010 bude mít Prha 70 % nadřazeného dopravního skeletu, o kterém hovoříte. Že už to mělo být dávno? To jistě, ale za to skutečně nemohu. Letní olympijské hry? Proč ne? Pokud to Praze přinese přidanou hodnotu, rozumna sportoviště, VŠ koleje, byty, dopravní infrastrukturu včetně Vámi zmíněných okruhů a Praha se přitom nezadluží, tak takový projekt určitě podpořím. To všechno bude patrno během následujcích měsíců. A proto doporučuji: bez zbytečných předsudků a mýtů si počkejme na reálná fakta.

Děkuji všem za zajímavé dotazy, omlouvám se Vám všem za dotazy, na které jsem nestihl odpovědět. Přeji Vám krásný nový rok a těším se někdy příště.

 

Právě se děje

Další zprávy