Návrh Řápkové na exekuce dávek žije, ODS ho poslala dál

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 6. 2011 22:43
Návrh míří do výborů, byli proti němu i koaliční poslanci
Foto: Reuters

Praha - Poslanecká sněmovna bude dál projednávat předlohu, podle které by dávka na živobytí měla podléhat exekuci a dlužníci by také měli mít možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách.

Opozici se nepodařilo o několik hlasů prosadit zamítnutí novely už v dnešním prvním čtení. Míří do výborů.

Ačkoli novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi podaly poslankyně ODS Ivana Řápková a Lenka Kohoutová, kritika zněla i z vládních řad.

Návrh Romana Sklenáka (ČSSD) na její zamítnutí podpořila i část poslanců Věcí veřejných,TOP 09 a Starostů. Opozici ale chyběly dva hlasy.

Lichvář si pohledávky vymůže vždy

Cílem novely je podle autorek zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky.

Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Lidem by podle předlohy zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí 2020 korun.

Podle Řápkové je nutné zvýšit odpovědnost příjemců dávek a zamezit situacím, kdy lidé sociální systém zneužívají. "Lichvář si na rozdíl od státu a obcí vymůže pohledávky vždy," podotkla poslankyně.

Kohoutová zdůraznila, že lidé by neměli mít možnost pobírat dávky a neplatit dluhy. Návrh je podle ní ve shodě s koaliční smlouvou.

Kritikou nešetřila Jitka Chalánková (TOP 09), podle níž předloha zhorší současnou sociální situaci a prohloubí sociální napětí. Už dříve uvedla, že novelu by zneužívaly firmy, které chudým lidem půjčují peníze a vydělávají právě na exekucích státních dávek.

Exekuce kritizoval i ombudsman

Sněmovna novelu projednávala už před měsícem, tehdy debatu přerušila. Sklenák ji tehdy nazval dalším dílem "nekonečného seriálu asociálních návrhů".

Se zabavováním sociálních dávek přišla radnice v Chomutově v době, kdy byla Řápková primátorkou. Lidem, kteří dlužili na nájemném, exekutor po vyplacení dávek peníze zabavil.

Proti postupu města se tehdy postavil ombudsman i někdejší vládní zmocněnec pro lidská práva a prošetřoval ho i ministr spravedlnosti kvůli podezření z porušení ústavy.

 

Právě se děje

Další zprávy