Náměstkem pro sport bude Hulinský, potvrdil ministr

Domácí Domácí
Aktualizováno 31. 1. 2014 14:27
Hnutí ANO proti Hulinskému protestovalo, nakonec ale vznikla dohoda
Petr Hulinský.
Petr Hulinský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Náměstkem pro sport na ministerstvu školství se stane pražský sociální demokrat Petr Hulinský.

"Na 99 procent bude náměstkem pro sport Petr Hulinský. Dal jsem na předsedu ČSSD a Český olympijský výbor, kteří se pro něj veřejně vyslovili," uvedl ministr školství Marcel Chládek.

Hulinský řekl pouze, že s ministrem zatím nehovořil.

Proti vlivnému pražskému politikovi na tomto postu se několikrát veřejně vyslovil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Na svém blogu napsal, že kdyby se měl Hulinský stát náměstkem, bude to "s penězi do sportu fungovat stejně, jako fungovala Praha s ním, Bémem a Janouškem."

Chládek ale podle svých slov s Babišem o obsazení místa hovořil a nakonec se na jménu Petra Hulinského dohodli.

Ve funkci skončí současný náměstek Jan Kocourek. "Ještě připraví pro vládu materiál, že můžou do Soči odletět reprezentační boby," dodal Chládek.

Hulinský by rád prosadil zákon o podpoře sportu a zprůhlednil financování. Zaměřit se chce především na podporu mládežnického sportu. "Chci také prosadit vytvoření systémové podpory zasloužilých sportovců a medailistů," uvedl Hulinský.

Post náměstka pro sport je v resortu důležitou pozicí. V příštích letech bude mít na starosti mimo jiné nové nastavení systému podpory sportu, do kterého ze státní kasy tečou miliardy korun.

Hnutí ANO původně na post náměstka navrhovalo někdejšího šéfa volejbalového svazu Antonína Lébla. Proti jeho nominaci ovšem vystoupili představitelé svazu, se kterým se Lébl již několik let soudí kvůli hospodaření.

Jak napsal deník Insider, za "soubojem" mezi Hulinským a Léblem lze vidět také soupeření o vliv mezi dvěma mocnými sportovními funkcionáři - současným šéfem Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a předsedou České unie sportu (dříve ČSTV) Miroslavem Janstou.

 

Právě se děje

Další zprávy