Náměstci Julínka zůstávají. Přijali nabídku Filipiové

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
21. 1. 2009 15:10
Ministryně-vozíčkářka má už zvláštní místo ve sněmovně
Nastupující ministryně Daniela Filipiová.
Nastupující ministryně Daniela Filipiová. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V nejužším vedení ministerstva zdravotnictví se po odvolání Tomáše Julínka vymění jediná tvář - a to právě ta ministerská. 

V týmu nové ministryně Daniely Filipiové se totiž rozhodli zůstat všichni Julínkovi náměstci.

"Jsem moc ráda, že zůstanou," řekla Filipiová.

S náměstky Markem Šnajdrem a Pavlem Hroboněm se Filipiová ukázala už dnes na zasedání senátního výboru, který řešil novou podobu zdravotnických poplatků.

Ty byly na prosincové sněmovní schůzi zcela zrušeny a senát se nyní pokusí úplné zrušení zastavit a nabídnout zmírněnou verzi (osvobozeny by měly být děti do 15 let a senioři).

Bývalí Julínkovi a dnes spolupracovníci Filipiové přesvědčovali opoziční senátory, aby pro tento návrh zvedli ruku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog náměstka Pavla Hroboně na Aktuálně.cz

Reformy pokračují

S Filipiovou tak zůstane v úřadu i Julínkův první náměstek Marek Šnajdr, který byl mezi kandidáty na uvolněné místo.

"V reformách je třeba pokračovat. Jsme připraveni nadále udělat všechno proto, aby byly ministerské zákony zachovány a dále prosazovány," řekl Aktuálně.cz.

Totéž proklamuje nastupující ministryně.

"Rozhodně bych chtěla navázat na Julínkovu práci a pokračovat v reformě zdravotnictví," řekla Filipiová a v podstatě zopakovala slova, která pronesla už v době, kdy nebylo její jmenování jisté.

Poplatky potřebujeme

K tomu, v čem chce nová ministryně pokračovat, patří i dnes projednávané poplatky. Filipiová zopakovala, že mají smysl - nejen finanční, ale také solidární.

"Poplatky skutečně regulují péči. Ten, kdo bojuje s nachlazením, si může koupit kapky do nosu a pomeranč. K lékaři by se mělo chodit jen s akutními problémy. Pokud by měla všechno hradit pojišťovna, nezbude na děti s rakovinou," vysvětlila.

Nástup nové ministryně-vozíčkářky už se připravuje i v budovách parlamentu. Ve sněmovně bylo podle agentury ČTK připraveno pro Danielu Filipiovou zvláštní místo, které zohledňuje, že je vozíčkářka.  

 

Právě se děje

Další zprávy