Muž z lánské schůzky dal Zemanovu fondu 50 tisíc

Eliška Bártová Eliška Bártová
21. 1. 2014 5:30
Jihočeský hejtman a zároveň poslanec Jiří Zimola bude posílat tuto částku každý měsíc.
Jiří Zimola na posledním sjezdu ČSSD.
Jiří Zimola na posledním sjezdu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hned na počátku nového roku přišla na účet prezidentského fondu částka 50 tisíc korun, jen několik málo donátorů přispělo v dosavadní historii fondu určeného na splácení státního dluhu stejně či více.

Dárcem je jihočeský hejtman a poslanec ČSSD Jiří Zimola, který se společně s Michalem Haškem a dalšími zúčastnil těsně po volbách utajené schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

Zimola přitom původně patřil ke kritikům prezidentského fondu. Nyní se po boku prezidenta zařadil mezi jeho největší donátory. Dokonce stejně jako prezident Zeman hodlá i hejtman přispívat stejnou částkou pravidelně každý měsíc.

„Do doby, dokud budu mít obě funkce (hejtmana a poslance Sněmovny), budu posílat takovouto částku," potvrdil Aktuálně.cz. „Jsou to veřejné prostředky, které mi stát vyplácí, a já je tudíž prostřednictvím prezidentského fondu státu vracím."

Poslanecké náhrady a část platu si prý Jiří Zimola nechává na nezbytné náklady spojené s výkonem poslaneckého mandátu.

Žádný naivka

Za tím, proč si Zimola zvolil k filantropii právě prezidentský fond, a nikoliv třeba charitu, je podle jeho slov rozhodnutí vrátit peníze zpět do "systému."

"Na charitu dávám sám, a nikde se tím nechlubím," říká. "V tomto případě jsem chtěl veřejné prostředky, které mi stát vyplácí, státu také vrátit. A jiný fond, kde se peníze dávají na snížení zadlužení, neznám. Jak peníze nakonec využijí, to už nechám na nich. Věřím pracovníkům správní rady prezidentského fondu."

V době zakládání Nadačního fondu prezidenta však patřil Jiří Zimola ke kritikům.

 „To je pravda. Nejsem takový naivka, abych si myslel, že ty statisíce, které se ve fondu dosud nakumulovaly, můžou nějak významně snížit zadluženost České republiky," říká nyní. „Ale jestliže je už ten fond zřízen, funguje a má sloužit, je každá koruna dobrá."

Zimola se svými 50 tisíci patří vedle prezidenta Miloše Zemana, jenž na účet posílá každý měsíc 60 tisíc, k nejštědřejším dárcům.

Stejnou částku jako pan poslanec zaslal na konci loňského roku také kancléř Vratislav Mynář. Dvaceti tisíci přispěl šéf Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák. Největší obnos 100 tisíc věnovala uherskobrodská firma Tekko reality.

K dnešnímu dni je na účtu fondu přes 872 tisíc korun.

Jak dlouho bude poslanec Zimola plnit účet fondu, není zatím zřejmé. „Na rozhodnutí, zda se vzdám funkce hejtmana, mám čas až do konce dubna," říká. „Ještě nevím, jak se rozhodnu."

Zimola v Lánech

Jihočeský hejtman Jiří Zimola byl považován za velkou naději ČSSD. Ve volbách získal křeslo v Poslanecké sněmovně, a dokonce se spekulovalo, že právě on povede po vítězných volbách ministerstvo pro místní rozvoj.

Jeho slibně nastartovaná kariéra v sociální demokracii však skončila, když vyšlo najevo, že se společně s Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Milanem Chovancem tajně sešel v den vyhlášení výsledků poslaneckých voleb s prezidentem Milošem Zemanem.

Zimola nejprve svoji účast na utajované schůzce popíral. Poté, co se ukázalo, že byl jejím účastníkem, rezignoval na všechny své stranické funkce.

Že by však současné rozhodnutí přispívat do fondu Miloše Zemana mělo s touto akcí souvislost, poslanec Zimola odmítá.

„Máte pocit, že bych já potřeboval něco vracet panu prezidentovi?" táže se. „Já si vážím korektních vztahů, které s panem prezidentem mám, ale tohle se vůbec netýká osobních vztahů."

 

Právě se děje

Další zprávy