Mládek: Spekulace s pozemky vyšetřím

Sabina Slonková
16. 11. 2005 17:47
Praha - Nový ministr zemědělství v rozhovoru pro Aktuálně.cz popisuje, jak napraví aféru, při níž stát spekulantům přihrál 2 miliardy.

Jan Mládek ve středu ve vládní funkci vystřídal Petra Zgarbu, který kabinet Jiřího Paroubka opouští právě po skandálu s vydáním lukrativních pozemků spekulantům. Podrobnosti o případu NAJDETE ZDE

Nový ministr zemědělství tvrdí: Chci sám zjistit, jakou roli sehráli jednotliví lidé z pozemkového fondu. "Nemohu jen čekat na výsledky policejního vyšetřování. Musíme mít jasno, co nejdříve, abychom se podle toho mohli zařídit. A mohli podniknout všechny kroky, aby se podobné případy už nemohly opakovat," řekl deníku Aktuálně.cz ministr Mládek.

A: Zatím jste se k případu nevyjadřoval, co si o něm myslíte? Řekl bych, že je to podivuhodná věc.

A: To jistě, ale šlo podle vás o předem připravený plán? Nebo jen spekulanti využili nevědomosti lidí z pozemkového fondu, kterým to prostě "uteklo"? To už mě stavíte do pozice vyšetřovatele. Ale myslím, že je jasné, že některým lidem z fondu to uteklo. Naopak jiní o tom mohli předem vědět. Roli konkrétních lidí musíme prozkoumat.

A: Odpovědnost úředníků je jedna věc a pro stát nevýhodné smlouvy věc druhá. Pokusíte se nyní zvrátit již uzavřené smlouvy nebo to právně vůbec nepůjde? Fond dokonce zvažuje, že podá žaloby na své vlastní smlouvy. Necháváme si zpracovat analýzy, jak tu situaci vyřešit. V pátek o tom budeme jednat. Zda jsou nadějné cesty nějakých žalob, to se teprve ukáže. Ale asi citíte, že je podivné, aby nějaká instituce žalovala sama sebe. Ona je ještě jedna cesta: je třeba zvážit, zda to celé nelze hodnotit jako veřejnou podporu a chtít po nabyvatelích pozemků nějaký doplatek.

A: Jako svoji další prioritu jste označil vyřešení problému Setuza. Jednoho z největších potravinářských podniků, který i se sankcemi dluží státu téměř čtyři miliardy, a stát nad ním minulý týden ztratil kontrolu, když za podezřelých okolností převedl svůj podíl na většinového akcionáře, společnost Český olej. Jak to vyřešíte? V tomto případě bych nerad zveřejňoval nějaké detaily předem. Rozhodně budeme hledat takové řešení, které bude výhodné pro stát.Více o kauze NAJDETE ZDE

A: Vláda dnes pohledávku Setuzy převedla z konsolidační agentury na státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Co bude s pohledávkou dál? Kloníte se k tomu, aby byla kapitalizována? Je to jedna z možností.

A: Jiná možnost je ale vyhlášení konkursu. Jak reálný je tento krok? Neříkám, že to je nějaká preferovaná varianta. Je to prostě jedna z variant, ale já bych raději preferoval nějakou dohodu. Jak by měla přesně vypadat, ukáží další dny.

 

Právě se děje

Další zprávy