Místní sdružení ODS odmítá vyloučit poslance Schwippela

Pavel Baroch
25. 3. 2009 11:05
O Tlustém bude stranická buňka jednat příští týden
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanecký klub ODS minimálně v jednom případě neuspěje se svou výzvou, aby místní sdružení strany vyloučila z partaje poslance Vlastmila Tlustého a Jana Schwippela, kteří v úterý pomohli ČSSD a KSČM položit vládu Mirka Topolánka.

Místní sdružení v Zadní Třebáni ve středních Čechách už totiž oznámilo, že poslance Schwippela nevyloučí.

"Nemá sebemenší důvod ho vylučovat. Všichni jsou zajedno," řekla Aktuálně.cz Kateřina Schwippelová, poslancova matka, která je předsedkyní oblastní rady ODS v Berouně.

Dodala, že místní sdružení, které patří do její oblasti, se na tom shodlo bezprostředně po hlasování o nedůvěře Topolánkova kabinetu.

Můj syn se zachoval správně

Schwippelová uvedla, že její syn neudělal vůbec nic špatného a bezcharakterního. "Nemohl udělat nic jiného, než co udělal," obhajuje Schwippelová rozhodnutí svého syna zvednout ruku proti koaliční vládě.

"Teď by konečně mohla v ODS začít ona sebereflexe, jak se o ní zatím jen mluví," řekla Aktuálně.cz Schwippelová.

Sám Schwippel v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že svůj postup s místním sdružením probral. "S některými členy jsem svůj postup konzultoval a musím říci, že mne spíše podporují," řekl.

O Tlustém se rozhodne příští týden

O poslanci Vlastimilovi Tlustém bude místní sdružení v Rakovníku jednat příští týden. "Rada našeho sdružení se sejde v úterý," řekl Aktuálně.cz předseda rakovnické pobočky Zdeněk Nejdl, který poté hodlá ještě svolat místní sněm strany.

Dodal, že někteří místní členové už vyjádřili svůj názor, co s Tlustým dál. "Někteří ho chtějí vyloučit, ale zase nemám názorů tolik, aby se z toho dalo něco usuzovat," poznamenal Nejdl. Uvedl, že on sám ještě není rozhodnutý, jak bude o Tlustém hlasovat.

"Jsem z toho zklamán, ale musím to ještě zvážit," řekl Aktuálně.cz Nejdl. Dodal, že existoval minimálně jeden argument, proč Tlustý neměl kabinet potopit, a tím je české předsednictví Evropské unii. "To, co udělal, je špatně," tvrdí Nejdl.

Vyloučení z ODS není jednoduché

Podle předsedy rakovnických občanských demokratů Zdeňka Nejdla nedávají stranické stanovy příliš možností, jak "neposlušného" člena vyloučit.

Je to možné například kvůli porušení programu ODS, ovšem Tlustý se hájí tím, že stranický program důsledně dodržuje narozdíl od jiných členů strany.

Místní sdružení rozhodovalo o vyloučení Tlustého už na podzim po aféře poslance Jana Moravy, ale nakonec se za Tlustého postavilo. Přijalo ovšem usnesení, podle něhož měl Tlustý v případě hlasování o důvěře Topolánkova kabinetu podpořit vládu. Toto usnesení Tlustý porušil, což také může být důvodem jeho vyloučení ze strany - porušení vnitřního usnesení.

"V každém případě je to celé nešťastná věc," dodal Nejdl z rakovnické ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy