Ministr Pecina sepsal rezignaci. Aby neměl dvě funkce

Eliška Bártová Eliška Bártová
22. 5. 2009 11:05
Ministr vnitra opustí antimopolní úřad na konci května
Martin Pecina už bude "pouze" ministrem.
Martin Pecina už bude "pouze" ministrem. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Nový ministr vnitra Martin Pecina udělal další krok, aby se zbavil své dosavadní funkce vysoce postaveného státního úředníka.

Ministr je nyní formálně zároveň předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, kam ho v roce 2005 jmenoval na návrh vlády prezident. Šéfem této instituce bude až do května.

"Rezignační dopis mám napsaný," řekl v pátek exkluzivně pro Aktuálně.cz Pecina. "Je napsaný k poslednímu květnu. To znamená, že z postu šéfa ÚOHS odejdu k tomuto datu."

Souběh Pecinovy ministerské funkce a pozice na antimonopolním úřadu se stal terčem kritiky od chvíle, kdy někdejšího člena ODS a poté ČSSD nabídla premiérovi Janu Fischerovi sociální demokracie.

Martin Pecina původně zvažoval, že by obě funkce vykonával zároveň, ale nechal si na doporučení premiéra vypracovat právnický posudek, zda je to možné. Odborníci došli k závěru, že souběh funkcí není přijatelný.

Pecina se však rozhodl zůstat na postu šéfa ÚOHS ještě měsíc po jmenování do funkce ministra. "Pořádali jsme mezinárodní Soutěžní den a já jsem zde chtěl ještě vystupovat coby předseda úřadu," vysvětlil tehdy s tím, že jakmile slavnostní akce skončí, bude rezignovat.

Nyní slib plní a od června již nebude stát v čele Antimonopolního úřadu.

Fischerova vláda dává dohromady programové prohlášení, o důvěru by měla ve sněmovně požádat do 8. června. Datum, kdy přesně se o ní bude hlasovat, zatím nebylo určeno.

 

Právě se děje

Další zprávy