Pecina: Pokud budu ministrem, vzdám se postu šéfa ÚOHS

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 4. 2009 22:40
Martin Pecina je adeptem na post ministra vnitra
Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Šéf Antimonopolního úřadu Martin Pecina ve čtvrtek připustil, že pokud bude jmenován ministrem vnitra, vzdá se svého úřednického postu.

Tedy pokud právnický posudek, které si nechává zpracovat, ukáže, že tyto dvě funkce nelze vykonávat současně.

„Pokud z posudků vyplyne, že je to neslučitelné a zároveň mi pan premiér nabídne post ministra, pak se vzdám postu šéfa Antimonopolního úřadu," řekl ve čtvrtek Pecina Aktuálně.cz. „Zatím mi ale premiér post nenabídl."

Kandidát ČSSD Pecina je však řazen mezi ty jistější adepty na ministerské posty.

ÚOHS nebo ministerstvo

Ačkoliv se Pecina řadí mezi vážné kandidáty, způsobil mu problém právě případný souběh dvou funkcí.

Pecina se totiž již dříve v médiích vyjádřil, že by rád vykonával obě funkce zároveň. „Při mé návštěvě u pana premiéra mě vyzval, abych si nechal udělat právnický posudek, zda by tím nebyl porušen zákon," říká Pecina.

Experti právnické kanceláře, u kterých si posudek zadal, by podle jeho slov měli nejpozději v pondělí vydat své stanovisko.

„Počkám na jejich závěry," říká Pecina. „Pokud ta funkce nebude slučitelná, tak ji budu muset položit. Pokud bude slučitelná, tak si ji ponechám."

Stále čekám

Pecina již má vypracovaný scénář pro situaci, kdy by mu právníci souběh funkcí posvětili. „Právníci už mi vyřešili problém platů," říká. „Pokud bych mohl být v obou funkcích, dostával bych podel zákona pouze jednu mzdu, tu vyšší."

Společná tisková konference Jana Fischera a prezidenta Václava Klause po jmenování premiérem.
Společná tisková konference Jana Fischera a prezidenta Václava Klause po jmenování premiérem. | Foto: Ludvík Hradilek

Kandidát ČSSD na post ministra se zároveň brání nařčení, že by při případném souběhu funkcí vedl úřad pouze o víkendech.

„Tak tomu není. Úřad by vedl místopředseda. Pouze ve věcech, kde jsem ze zákona nezastupitelný, bych rozhodoval já," říká Pecina. „To jsou ale zhruba tři rozhodnutí týdně, otázka 2-3 hodin to přečíst, prostudovat. Nejčastěji to bývají rozhodnutí o veřejných zakázkách a ta nebývají dlouhá, třeba 10 stran. A tyto věci bych přijel podepsat o víkendu."

Pecina však zatím nabídku od premiéra nedostal. „Řekl mi, že mi dá vědět tento týden," říká Pecina. „Tak čekám."

Jmenování 8.května

Prezident Václav Klaus již po schůzce s designovaným premiérem Janem Fischerem avizoval, že novou vládu bude jmenovat 8.května.

Fischer oznámil, že definitivní složení nového kabinetu chce mít do konce tohoto týdne. Podle něj bude mít dva vicepremiéry - jednoho za ČSSD, druhého za ODS.

Kandidáty na ministry nominovali ODS, ČSSD a zelení. Lidovci se na vládě odmítli podílet.

 

Právě se děje

Další zprávy