Listopadové volby by vyhrála ČSSD, TOP 09 získala

Domácí Domácí
19. 11. 2009 17:30
V průzkumech Sociologického ústavu ČSSD utekla ODS o 8%
Předseda ČSSD může mít z preferencí radost
Předseda ČSSD může mít z preferencí radost | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociologický ústav Akademie věd České republiky vypracoval veřejný průzkum, který si jako hlavní otázku kladl, jak by dopadly listopadové volby do poslanecké sněmovny.

Přesná otázka, kterou položil ústav 1037 dospělým, zněla: „Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" Získané výsledky nejsou nijak výrazně překvapivé.

60 % dotázaných s volebním právem by k volbám šlo ať již s jasným (28 %) nebo převažujícím (32%) odhodláním dát svůj hlas jedné z politických stran. K volbám v tuto chvíli naopak rozhodně neplánuje jít 20% potenciálních voličů, 14 % dalších o své účasti velmi pochybuje. Zbytek dotázaných (6 %) zvolil nerozhodnou odpověď.

Ze získaných dat tedy vyplývá, že deklarovaná volební účast je v současné době nižší než reálná účast v posledních parlamentních volbách v červnu 2006 (64,5 %).

Dotazovaným, kteří se voleb plánovali zúčastnit, položil ústav otázku, kterou stranu by v listopadu vybrali. Závěrečný výsledek dopadl nejlépe pro ČSSD, která by dostala 34,5% hlasů ze všech zúčastněných voličů. Na druhém místě by skončila ODS s 26,5%, bronz by obsadila TOP 09 se 12%.

Foto: cvvm

 

Právě se děje

Další zprávy