Liška řekl Ne spolupráci zelených se stranou TOP 09

Domácí Domácí
11. 6. 2009 22:18
Chci stranu jako středovou stranu, liberální a zelenou
Ondřej Liška s reformou pod paží
Ondřej Liška s reformou pod paží | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřadující předseda zelených a exministr školství Ondřej Liška si nedokáže představit spolupráci Strany zelených a strany TOP 09, za níž stojí někdejší vlivný lidovec Miroslav Kalousek.

V rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce uvedl, že dostal nabídku, aby kandidoval za TOP 09, ale odmítl ji.

"Chci Stranu zelených jako striktně středovou stranu, liberální a zelenou, která překonává pravolevé schéma. A tohle rozhodně není projet TOP 09... Proto si tu spolupráci nedokážu představit," řekl Liška.

Exministr rovněž uvedl, že straně TOP 09 ve volbách nedává příliš velké šance, má podle něj vágní program a okoukané politiky. "To, co lidé chtějí, je nový design, nové tváře, změnu," uvedl Liška s tím, že to Kalouskova strana přinést nemůže. Podle něj jde o "umělý marketingový trik".

Lídrem TOP 09 má být senátor Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí ve vládě Mirka Topolánka, kam ho dosadili právě zelení.

Liška se domnívá, že strana o Schwarzenberga přišla i proto, že je nyní právě on úřadujícím předsedou strany.

Stal se jím poté, co debakl ve volbách do Evropského parlamentu přiměl rezignovat na funkci předsedy Martina Bursíka. Vedení hodlá opustit i Kateřina Jacques. 

"Konec jedné éry, začátek nové," hodnotí současnou situaci Strany zelených její úřadující předseda. Je odhodlaný v mnohém navazovat na Martina Bursíka, mnohé ale bude dělat jinak, řekl. Zelené chce především posílit vnitřně, s koalicemi či se smírem s vyloučenými členy nepočítá.

Martin Bursík, ministr životního prostředí
Martin Bursík, ministr životního prostředí | Foto: Reuters

"Začali zelené poškozovat, dokonce porušovat vnitřní stanovy a tyto argumenty přetrvávají," řekl Liška - čímž mínil členky Danu Kuchtovou či Olgu Zubovou.

Liška požádá příští sobotu na zasedání republikové rady o mandát dovést zelené k předčasným volbám. Podle Lišky je lepší dát mandát současnému vedení a soustředit se na předvolební kampaň - a sjezd, na němž si strana zvolí nového řádného šéfa, uspořádat až po volbách.

Liškův cíl je stranu sjednotit, posílit především vnitřně a ve volbách se poprat o místo  na slunci. Ostatní malé partaje Liška jako politické strany nebere. "Jsou to iniciativy, které vznikly kolem jednotlivců," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy