Lidovci chtějí schůzku. Jsou proti uznání Kosova

red dom
25. 3. 2008 13:45
Uznání hodlá vládě navrhnout ministr Schwarzenberg

Praha - Koaliční strany našly další problém, na němž se momentálně neshodnou. Lidovci dnes pověřili svého předsedu, aby požádal u premiéra o koaliční schůzku, kde by se jednalo o uznání Kosova.

"Znám jen jediného lidovce, kterého zajímá zahraniční politika a to je Cyril Svoboda. Jejjich požadavek na K9 mě proto překvapil. Musíme mít analýzy, abychom mohli rozhodnout. Dnes bychom nebyli schopni. Jestli chtějí K9, ať si ji svolají," řekl premiér Mirek Topolánek.

Lidovci přitom reagují na to, že za týden na jednání kabinetu chce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navrhnout, aby vláda někdejší jihosrbskou provincii uznala. Ministr, jehož nominovala do vlády Strana zelených, chce uznání stihnout do summitu NATO v Bukurešti, který začíná 2. dubna. Tento termín je teď ohrožen koaličním jednáním ohrožen.

Server ceskenoviny.cz cituje předsedu lidoveckých poslanců Pavla Severu, který výhrady KDU-ČSL potvrdil.  "V tuto chvíli máme dosti velké výhrady k tomu, abychom se připojili k uznání Kosova," uvedl.

Kosovo vyhlásilo nezávislost 17. února a už ho uznalo na třicet zemí. Čeští politici jsou k uznání velmi opatrní, levice je proti, premiér Topolánek uvedl, že by byl pro uznání Kosova, pokud tamní vláda poskytně určité záruky národnostním menšinám.

 

 

Právě se děje

Další zprávy