Lékařská komora chce po Julínkovi 117 změn v reformě

mch
23. 7. 2008 12:25
Ministerstvo zdravotnictví s připomínkami nesouhlasí
Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká lékařská komora opět vystoupila proti ministrovi zdravotnictví Tomášovi Julínkovi (ODS). Chystané reformní zákony jsou podle komory špatné a ministerstvo zdravotnictví není v současné době schopno připravit smysluplný zákon.

V nejbližší době chce proto komora Julínkovi předat 117 připomínek ke třem reformním zákonům: o zdravotních službách, speciálních zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě.

Pokud nebude tyto změny chtít ministr přijmout, tak bude ČLK prosazovat u poslanců, aby všechny tři normy odmítli.

Čtěte více: To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

O připomínkách k zákonům se bude jednat 30. července. Výhrady k normám mají také odbory a opozice.

Zákony si stačí přečíst, říká ministerstvo

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt sdělil, že technické připomínky zohlední, ale nelíbí se mu změny, které by podle něj znamenaly posílení komory na úkor pacientů.

"Hlavním cílem komory je ukázat, že ty zákony jsou špatné. Proto tam nasekali tolik připomínek. Řada z nich nemá opodstatnění. Stačí si to jen pořádně přečíst," řekl Aktuálně.cz Cikrt.

ČLK: Lékařské tajemství na úrovni 50. let

Ze zákona o zdravotních službách se České lékařské komoře například nelíbí, jak je v zákoně zakotvena mlčenlivost. Podle návrhu zákona má lékař povinnost informovat o každém trestném činu. To podle komory znamená průlom do lékařského tajemství na úrovni 50. let. V zákoně jsou navíc zmatečná ustanovení o mlčenlivosti.

Chtěly by i vaši krev! Zdravotní sestry a "bratr" z Transfúzního oddělení nemocnice v Krči.
Chtěly by i vaši krev! Zdravotní sestry a "bratr" z Transfúzního oddělení nemocnice v Krči. | Foto: Ondřej Besperát

Podle komory také není dostatečně řešena péče bez souhlasu. "Není řešena neodkladná péče o nezletilé, jejichž život je ohrožen a rodiče potřebnou péči odmítají," sdělil Kubek.

Další připomínky se týkají ohledání a pitvy. "Ze zákona není jasné, zda lze či nelze rozhodnout o provedení zdravotní pitvy bez souhlasu," sdělil Kubek.

Zákon je podle Kubka v předložené podobě nepřijatelný. "Má jít o nadčasový střechový zákon, takový zákon vyžaduje diskusi  - delší než 20 dnů, teprve po dosažení konsenzu je možné zahájit legislativní proces," sdělil.

Zákon o záchranné službě? Možná ano

Přijatelný pro komoru je jen zákon o zdravotnické záchranné službě. A to za předpokladu, že  připomínky komory budou zapracovány.

"Je nepochopitelné, že zákon neřeší nároky na kvalifikaci lékařů záchranky ani záchranářů," uvedl Kubek. 

Kritizuje také to, že zákon stanovuje dojezd záchranky do 20 minut, místo současných 15 minut.

Tomu se ale ministerstvo zdravotnictví brání. "To je sprosťárna. Těch dvacet minut platí jen pro výjimečné případy. Stačí si ten zákon jen pořádně přečíst," řekl mluvčí resortu Cikrt.
 

 

Právě se děje

Další zprávy