Kraje zřídí v říjnu kanceláře v Bruselu. Pozadu je Ústí

Jakub Antoš
18. 8. 2007 13:20
Zastoupení má zatím při EU deset krajů ČR
Foto: Evropská komise

Praha/Brusel - Na Nový rok 2009 převezme Česko roli předsednické země v EU. Kraje mají jedinečnou možnost, jak se v unii zviditelnit. Jedním z prostředků je i fungující zastoupení kraje v Bruselu. Dnes má při EU své zástupce deset krajů. K nim 11. října přibudou nově tři další. Od října tak bude bez kanceláře podle dostupných informací pouze Ústecký kraj.

Vyslanci jednotlivých krajů naleznou útočiště v prostorách Českého domu v centru Bruselu, kde právě vzniká tzv. Czech Point. V něm se budou soustřeďovat zástupci krajů či jiných státních institucí, organizací jako Czech Tourism či firem, v nichž stát drží podíl. Jsou jimi například ČEZ či ČSA.

Češi a Brusel
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Češi a Brusel

Kolik má roční provoz krajských Stálých zastoupení v Bruselu stát?

Podle odhadu Krajských úřadů se budou náklady pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliony korun.

Ministerstvo zahraničních věcí nabídlo krajům i dalším organizacím prostory v Českém domě, který vlastní. Roční nájem zde podle karlovarského krajského diplomata stojí 200 Eur za plošný metr, což je necelých šest tisíc korun. Průměrná kancelář v prvním patře budovy, které je určené výhradně krajům, má 22 metrů.

Zbývajících 96 procent ročního rozpočtu má jít na mzdy, kancelářské potřeby a poplatky za elektřinu, vodu, teplo a odvoz odpadu.

Ve čtvrtek 11. října tedy zahájí oficiálně činnost svých kanceláří kraj Jihomoravský, Pardubický a Moravskoslezský. Krajské úřady na jižní Moravě a v Pardubicích zatím vyšlou do evropské metropole Bruselu po jednom zástupci. V těchto dnech probíhají výběrová řízení, v nichž se kraje snaží najít vhodné reprezentanty.

Zatím pouze jednohlavá zastoupení

"Za dva týdny, tedy 23. srpna proběhne druhé kolo výběrového řízení, kterého se zúčastní tři zájemci. Vítěz se pak stane prvním zástupcem Jihomoravského kraje v Bruselu," říká vedoucí odboru vnějších vztahů Krajského úřadu Jihomoravského kraje Čeněk Absolon.

Až poté, co vyhodnotí náročnost správy přidělené agendy a zjistí skutečné náklady mise, zváží možnost navýšení počtu pracovníků stálých zastoupení zastoupení.

Moravskoslezský kraj zvolil odlišnou strategii. "Narozdíl od ostatních krajů bude naše zastoupení v Bruselu fungovat odlišně. Odborníky tam budeme vysílat ad hoc," říká tajemník hejtmana Aleš Linhart.

Moravskoslezští se budou v kanceláři střídat

V kanceláři se budou střídat asi čtyři odborníci, z nichž každý bude mít na starost jinou oblast. "Takovou formu považujeme za efektivní," vysvětluje Linhart.

Jiný názor má koordinátor otevírání krajských kanceláří a reprezentant Karlovarského kraje v Bruselu Werner Hauptmann. "Fungovat to sice může, ale z dlouhodobého hlediska je výhodnější, když jsou zde zástupci krajů nastálo. Práce v zastoupení je založená především na osobních vztazích. Když tu bude každý měsíc někdo jiný a bude se muset znovu zorientovat, může to být problém," myslí si Hauptmann.

Jediným krajem, který zatím neví, jestli stihne svojí kancelář v termínu otevřít, je již zmíněný Ústecký kraj.

"Chtěli bychom zastoupení otevřít v listopadu nebo v prosinci letošního roku, ale nejsme koncem roku limitováni. V tuto chvíli probíhá konkurz na personální obsazení kanceláře a my nevíme, jak výběrové řízení dopadne," netroufá si otevření v říjnu slíbit ředitelka Krajského úřadu v Ústí Lydie Šťastná. Dodává však, že prostory v Českém domě budou mít pronajaté už od 11. října.

Přitáhnout investice a navázat styky

Úkolem krajských kanceláří v Bruselu bude vytvářet si kontakty na důležité instituce, úředníky i politiky. Mají také aktivně vyhledávat příležitosti pro spolupráci, zajišťovat a vyřizovat administrativu spojenou se žádostmi o unijní dotace. Vedle toho je jejich úkolem představit kraj jako místo vhodné k investicím a spolupráci.

Například Jihomoravský kraj si stanovil čtyři prioritní oblasti. "Budeme se snažit prezentovat se jako region se silným zastoupením kvalitního vzdělání. Zaměříme se také na moderní technologie, zemědělství a rozvoj venkova," vyjmenovává Absolon odvětví, která jsou pro region klíčová.

 

Právě se děje

Další zprávy