Kovářová zaměstnala "otce datových schránek" Zajíčka

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
26. 11. 2009 15:25
Zdeněk Zajíček se stane náměstkem ministryně spravedlnosti
Hlavní Zajíčkův úkol
Hlavní Zajíčkův úkol | Foto: MVČR

Praha - Bývalý náměstek Ivana Langera na ministerstvu vnitra Zdeněk Zajíček se od prosince vrací do státní správy.

Stane se náměstkem ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Na starost bude mít problematiku, které se věnoval i v resortu vnitra - datové schránky.

"Zadání pro pana náměstka je jednoznačné: požaduji po něm, aby do měsíce provedl analýzu situace v oblasti datových schránek v justici. Jeho úkolem bude vyprofilovat hlavní problémy vznikající v souvislosti se zavedením datových schránek. Očekávám, že v návaznosti na závěry vzešlé z analýzy vypracuje návrh opatření a případných legislativních změn," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Zajíček rezignoval na svůj post na vnitru na začátku října, kdy mu ministr Martin Pecina výrazně omezil pravomoci.

Soudy: Datové schránky nás zdržují

Soudy hlásí, že s datovými schránkami zatím mají více negativních než pozitivních zkušeností.

"To je jednoznačné zpomalení. Elektornická cesta je pomalá kvůli technice na soudech, ještě větší problém je, že převádíme, scanujeme a tiskneme tisíce dokumentů, protože spisy samotné elektronické nejsou. Nepřišel na to ani jeden člověk navíc."

Soudy musí nově tisknout materiály i pro soudící se strany. Dříve měl žalobce povinnost poslat dokumenty i pro žalovaného a soud mu je jen přeposlal. Dnes je pošle elektronicky a soud je musí vytisknout a poslat dál.

 

Právě se děje

Další zprávy