Kořistka musí zaplatit 100 tisíc a omluvit se ODS

mch
12. 10. 2007 14:00
Soud rozhodl případ nařknutí z korupce

Praha - Bývalý unionistický poslanec Zdeněk Kořistka se musí Občanské demokratické straně omluvit za to, že poškodil její dobrou pověst, když ji nařknul z korupce. Rozhodl o tom pražský městský soud.

Kromě omluvy musí Kořistka straně zaplatit také sto tisíc korun, informoval server ceskenoviny.cz s odvoláním na agenturu čtk.

Celý případ Kořistka se rozpoutal kvůli schůzce, na které se v polovině roku 2004 sešli exposlanec s poradcem Mirka Topolánka Markem Dalíkem a lobbistou Janem Večerkem. Kořistka tvrdil, že mu pánové nabídli desetimilionový úplatek a místo velvyslance.

U soudu však své tvrzení nikdy neprokázal, takže byl poté odsouzen k pokutě třicet tisíc korun, každému z poškozených musel zaplatit po 15 tisících.. O tom rozhodl už dříve ostravský krajský soud.

Kořistka poté čelil i další žalobě, kterou na něj podala ODS. Strana požadovala odškodnění deset milionů korun. U soudu dnes získala 100 tisíc.

Podstatou případu bylo podezření, že lidé spojení s ODS nabízeli Kořistkovi úplatek. V srpnu 2004 se v MfDnes objevilo Kořistkovo tvrzení, že mu člověk pověřený ODS nabídl deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Předseda ODS Mirek Topolánek odmítl možnost, že se jeho strana pokusila někoho uplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy