Kohout potvrdil, že chce v Bruselu vyměnit Vicenovou

Domácí Domácí
19. 3. 2010 15:24
Paroubkův ministr mění velvyslance
Milena Vicenová.
Milena Vicenová. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout, jehož si dva měsíce před volbami veřejně vybral jako ministra do svého kabinetu i předseda ČSSD Jiří Paroubek, potvrdil, že hodlá odvolat velvyslankyni u Evropské unie Milenu Vicenovou.

Prolomil tak téměř dvoutýdenní mlčení, jímž reagoval na zprávu týdeníku Respekt, který plán na výměnu Vicenové odhalil. 

Kohout původně odmítl na toto zjištění přímo odpovědět a ponechal ho bez komentáře. Informace týdeníku, že to chce učinit na přelomu března a dubna, se však nyní potvrzují.

"S výměnou na bruselském postu počítám," řekl nyní Respektu Kohout. Na internetových stránkách Respekt uvedl, že by se tak mělo stát "v rámci balíčku dalších ambasadorských přesunů".

Milena Vicenová byla ministryní zemědělství v první Topolánkově vládě v roce 2006 a také do Bruselu ji vláda vyslala v Topolánkově éře. Právě ODS podle Respektu proti jejímu odvolání protestuje.

Kohout by si podle prvotních informací Respektu přál, aby Fischerova vláda ještě do voleb schválila vyslání jiné ženy do Unie - nynější velvyslankyně v Řecku Hany Mottlové.

"Milena Vicenová měla smlouvu na dobu českého předsednictví a to skončilo. Počítám s jejím setrváním v diplomacii - pokud o to bude mít zájem," cituje Respekt ministra Kohouta.

 

Právě se děje

Další zprávy