Vendeta v diplomacii: Kohout chce odvolat Vicenovou

ČTK ČTK
7. 3. 2010 22:40
O plánu ministra zahraničí informuje týdeník Respekt
Velvyslankyně při EU Milena Vicenová
Velvyslankyně při EU Milena Vicenová | Foto: Vojtěch Marek

Praha/Brusel - Ministr zahraničí Jan Kohout se rozhodl odvolat českou velvyslankyni při EU Milenu Vicenovou. Napsal to týdeník Respekt ve svém vydání, které vyjde v pondělí. Podle něj chce Kohout návrh předložit vládě už na přelomu března a dubna.

Kohout odmítl věc komentovat, jeho záměr ale potvrdily ČSSD a ODS, uvedl Respekt. Občanští demokraté podle týdeníku s odvoláním Vicenové nesouhlasí.

Vicenová řekla, že o svém odvolání nemá žádnou oficiální informaci. "Nemůžu se k tomuto vyjádřit," uvedla. "Nikdy jsem se nesetkala s jediným projevem jeho (Kohoutovy) nespokojenosti s mou prací," řekla s tím, že jí naopak šéf diplomacie poděkoval za práci během českého předsednictví EU i za následnou reformu českého diplomatického týmu v Bruselu.

Ministr zahraničí Jan Kohout
Ministr zahraničí Jan Kohout | Foto: Reuters

Důvodem odvolání je podle Respektu údajná neschopnost velvyslankyně. Kohout by si přál, aby vláda ještě do voleb schválila vyslání jiné ženy do unie - nynější velvyslankyně v Řecku Hany Mottlové, dodává týdeník s odvoláním na lidi z ministrova okolí.

"Já mám za to, že výsledky mojí práce potvrzují, že jsme tady odvedli to nejlepší možné," prohlásila dnes velvyslankyně.

"Od socialistů, stejně jako od premiéra Jana Fischera, už dostal Kohout neoficiální zelenou. ODS je proti. Strana to - slovy Alexandra Vondry, který Vicenovou do Bruselu vybíral - považuje za 'vendetu'. Právě Kohouta totiž Milena Vicenová na bruselském postu vystřídala poté, co jej Topolánkova vláda v roce 2007 stáhla," píše týdeník.

Velvyslance jmenuje a odvolává na návrh vlády hlava státu. ČSSD, jejímž členem Kohout je, se v roce 2007 výměna na významném postu v Bruselu nelíbila.

Vicenová byla ministryní zemědělství ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Působila také jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj, přičemž se mimo jiné zabývala čerpáním peněz z evropských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy