Kocáb má konečně nástupce, expertku přes práva dětí

Tereza Šídlová
16. 2. 2011 10:50
Vláda jmenovala zmocněnkyní pro lidská práva Moniku Šimůnkovou
Nástupkyní Kocába je Monika Šimůnková. Autor: Vláda.
Nástupkyní Kocába je Monika Šimůnková. Autor: Vláda. | Foto: Tereza Šídlová

Praha - Dříve pracovala jako právnička a manažerka Nadace Naše dítě, v níž zaváděla například linku právní pomoci.

Teď se bude pro vládu starat o celou agendu lidských práv. Vláda ve středu novou zmocněnkyní pro lidská práva jmenovala právničku Moniku Šimůnkovou.

Premiér Petr Nečas tak po půlročním hledání našel nástupkyni Michaela Kocába.

"Paní Šimůnková je právnička, která posledních sedm let pracovala v neziskovém sektoru. To znamená, že neziskový sektor a občanskou společnost, se kterou bude jako vládní zmocněnkyně pracovat, dobře zná i z té druhé strany," řekl dnes ke jmenování Šimůnkové premiér Petr Nečas. 

Ona sama jen po jednání vlády řekla, že její prioritou bude romská komunita a péče o seniory.

Nová zmocněnkyně vystudovala práva, stáže prý absolvovala i v zahraničí.

Podle někdejší šéfky Nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové se Šimůnková angažovala v mezinárodních záležitostech nadace. Zajímala se například o problematiku mezinárodních únosů dětí. 

Nový Bydžov volá

Představitelé neziskových organizací jmenování Šimůnkové vítají. Zároveň upozorňují, že bude muset zvládnout rozsáhlou agendu.

Na své místo navíc nastupuje v době, kdy se vyhrocují vztahy mezi některými starosty a romskou komunitou. Starostové v pondělí na své "poradě" v Novém Bydžově požádali vládu, aby jim pomohla s "problémovými" obyvateli.

Starostka Chomutova a poslankyně Ivana Řápková například navrhuje zavedení tzv. domovského práva, které by umožnilo vykázat z obce obyvatele.

Zastavte Řápkovou

Podle romských aktivistů by Šimůnková měla být hrází těchto - podle nich - protiromských snah.

"Paní Šimůnkovou neznám. Uvidíme, jak bude odolná vůči návrhům, s nimiž přichází například paní Řápková, které jsou na hranici zdravého rozumu a jsou výrazem protiromských fobií," řekl Čeněk Růžička, prezident Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Premiér Petr Nečas někdejšího ministra Michaela Kocába odvolal loni v září. Následující měsíce čelil kritice, že agendu lidských práv nechává příliš dlouho stranou.

Konečně žena

Kritizovala ho dopisem například i Jana Smiggels Kavková z občanského sdružení Forum 50, které se zabývá rovnými příležitostmi žen a mužů.

"Vítáme jmenování paní zmocněnknyě. Půl roku bylo opravdu dlouhá doba. Konečně zase budou moc začít fungovat poradní orgány vlády, jejich členové už zvažovali odchod," řekl Kavková. Ta je sama členkou výboru vlády pro rovné příležitosti.  

Plusem Šimůnkové je podle aktivistů i to, že premiér jmenoval ženu. Zvlášť když vláda nemá žádnou ministryni.

"Ženy bývají soucitnější s obětmi," dodal Růžička. 

 

Právě se děje

Další zprávy