Klaus se setkal s Topolánkem. Mluvili o Lisabonu

mch
17. 6. 2008 11:56
Nemocnici by měl prezident opustit tento týden
Klaus je v nemocnici už druhý týden
Klaus je v nemocnici už druhý týden | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus se už druhý týden zotavuje z operace kyčelního kloubu. Nemocnici by měl podle mluvčího Radima Ochvata opustit tento týden.

V pondělí v podvečer ho v nemocnici navštívil i premiér Mirek Topolánek. Diskutovali spolu o irském "ne" reformní smlouvě a o návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze.

Klaus patří k dlouhodobým kritikům reformní smlouvy a irské odmítnutí přivítal. Rozhodnutím Irů by podle něj měla ratifikace skončit.

Topolánek chce mluvit s Bruselem

Topolánek byl na pondělní tiskové konferenci po setkání se svými protějšky ze zemí V4 mnohem opatrnější.

"Dejte nám čas, abychom se o tom nejprve pobavili na Evropské radě," řekl Topolánek.

Mnozí evropští politici si myslí, že by se mělo v ratifikaci pokračovat. Zejména Francie a Německo se vyslovily pro to, aby ratifikační proces reformní smlouvy pokračoval, a Irsko se tak dostalo do nepřímého tlaku.

Čtěte více: Show must go on, říká Sarkozy. Přesvědčí i Klause?

"Ratifikační proces byl už dokončen v osmnácti zemích. Proto doufáme, že v něm budou pokračovat i jiné země," napsaly Paříž a Berlín ve společném prohlášení.

Klaus se s francouzským prezidentem nesešel kvůli svému zdravotnímu stavu po nedávné operaci. Sarkozymu ale poslal dopis, kde ho zve na státní návštěvu do Česka.

Čtěte více: Prezident Klaus opustí nemocnici až příští týden

Czech Republic's Prime Minister Mirek Topolanek (R) shakes hands with France's President Nicolas Sarkozy during their meeting at the Visegrad 4+1 Summit in Prague June 16, 2008. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC)
Czech Republic's Prime Minister Mirek Topolanek (R) shakes hands with France's President Nicolas Sarkozy during their meeting at the Visegrad 4+1 Summit in Prague June 16, 2008. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC) | Foto: Reuters

Prezident půjde "domů" tento týden

Původně se předpokládalo, že Klaus bude z nemocnice propuštěn do konce minulého týdne. Dohodl se ale s lékaři na dalších rehabilitacích a nemocnici by měl opustit tento týden.

"Přesné datum nevíme. Ale má to být tento týden. Všechno probíhá podle plánu, žádné komplikace se nevyskytly," řekl Aktuálně.cz Ochvat.

Ani samotnou operaci neprovázely žádné komplikace.

"Vpravili jsme mu necementovaný model, který je vhodný pro mladší pacienty a sportovce," uvedl po operaci přednosta ortopedické kliniky Pavel Dungl.

Hlava státu dobře zotavuje. Pravidelně chodí a cvičí a snaží se udržovat i v duševní aktivitě. Celá rekonvalescence by měla trvat asi tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy