Ke zprávě o krizi justice ministři mlčí

27. 11. 2005 13:10
Praha - Soudce německého vrchního soudu Paul Springer, který tři roky pracoval jako poradce na českém Ministerstvu spravedlnosti, sepsal při svém odchodu stručnou zprávu o krizi české justice a zároveň navrhl možná řešení.
Ministr spravedlnosti Pavel Němec
Ministr spravedlnosti Pavel Němec | Foto: Aktuálně.cz

Deník Aktuálně.cz požádal jak stávajícího ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU), tak jeho stínového kolegu Jiřího Pospíšila (ODS) o zhodnocení této zprávy. Přestože asistenti obou politiků slíbili, že jejich nadřízení do dnešního poledne ještě před vystoupením v televizní debatě hodnocení připraví, ani jeden z politiků se k analýze nevyjádřil.

Průměrné délky soudních řízení v České republice
Průměrné délky soudních řízení v České republice | Foto: Aktuálně.cz

Paul Springer ve své zprávě například upozorňuje na neúnosně dlouhou délku soudních řízení. "Po strmém vzrůstu délky řízení v letech 1991 až 1995 se doba stabilizovala na neúnosně vysoké úrovni," píše Springer.

Celou zprávu Paula Springera najdete ZDE.

V šestistránkové zprávě Springer kritizuje postup Pavla Němce při vydání katarského prince nebo návrh na stěhování Justiční akademie do Kroměříže.

Zahraniční experti podle Springera sice obdivují budovy českých soudů, ale podivují se nad nekvalitním řízením justice.

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil poslal svůj komentář v pondělí 28. listopadu minutu před půlnocí. Přečíst si ho můžete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy