KDU-ČSL může vyhrát volby, říká online Čunkův rival

Kateřina Eliášová
22. 1. 2009 15:20
Europoslanec Jan Březina chce nahradit Čunka, odpovídat začal ve 14 hodin

Praha - Křesťanští demokraté si už v červnu zvolí nové vedení. Na post šéfa strany aspiruje hned několik lidovců.

Obhájit své místo chce dosavadní předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, štěstí zkusí i poslankyně Michaela Šojdrová a ministr Cyril Svoboda.

Kandidaturu zvažuje 1. místopředseda strany Roman Línek i náměstek ministra zemědělství Karel Tureček, autor Tříkrálové výzvy na podporu ministra financí Miroslava Kalouska

Horkým favoritem červnové volby je však europoslanec Jan Březina. Dnes oznámil důvody, proč do klání o křeslo předsedy jde i jak toho chce dosáhnout.

"Hry na jednotlivé frakce uvnitř KDU-ČSL musí skončit. S šesti procenty preferencí, které nám průzkumy dávají, je to ruská ruleta," řekl před časem Březina.

KDU-ČSL prošla nedávno dalším vnitrostranickým otřesem, když předseda strany Jiří Čunek navrhoval v rámci vládní rošády vyhodit z kabinetu ministra financí Miroslava Kalouska jako reakci na to, že jeho se chtěl zbavit premiér Topolánek.

Z vlády nakonec odešel Čunek. Pokud by se nyní konaly volby do Poslencké sněmovny, KDU-ČSL by podle agentury STEM zvolilo šest a půl procenta Čechů.

Má Jan Březina šanci na sjezdu zvítězit? Jak chce rozhádanou stranu smířit a jak jí chce zajistit dobrý výsledek ve volbách do Evropského parlamentu a nadcházejících parlamentních volbách?

Jan Březina začal na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídat ve 14:00.

Odpovědi Jana Březiny čtěte zde:

Odpovězeno: 22. 01. | 14:22Autor: Socialista

Otázka: Dobrý den. Už jste si vsadil přes internet na nějaký zápas ?

Jan Březina: Nevsadil a nevsadím, protože jsem nepřítelem hazardu.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:23Autor: Fanda

Otázka: Pane Březino, pokud byste byl zvolen předsedou KDU i europoslancem, čemu dáte přednost? Obě funkce přece vykonávat současně nelze.

Jan Březina: Souhlasím, obě vykonávat nelze. Budu-li zvolen do obou, vzdám se mandátu poslance.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:24Autor: Břéťa

Otázka: Charakterizujte prosím stručně co rozumíte pod pojmem křesťansko-demokratická politika a v čem vidíte její přínos ve spektru pol stran v čr. Díky.

Jan Březina: Křesťanská demokracie je pro mne strana tradičních hodnot, která je sociálně citlivá a zaměřená do pravého středu. Křesťanská demokracie je pro mne nezastupitelná právě tím, že dokáže spojit konzervativní a pravostředovou politiku se sociální citlivostí.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:37Autor: martin

Otázka: Cítíte obavy aby jste vedl úřad stejně dobře jako pan Čunek? Myslíte že ty bláboly co se po jeho odstupu vyrojily v médiích jsou založeny na pravdě? Je ministerstvo opravdu v tak špatném stavu?

Jan Březina: Tyto obavy necítím. Nevím o jakých blábolech hovoříte. Necítím potřebu komentovat výroky Jiřího Čunka. Co se týče stavu ministerstva, je spíše otáza pro nového pana ministra, kterému přeji hodně zdaru.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:38Autor: Karel Lang

Otázka: Proč právě Vy? Jak chcete navrátit KDU-ČSL ztracenou důvěru u veřejnosti? Jaké priority a s kým je chcete prosazovat?
Děkuji za odpověď.

Jan Březina: Předkládám svým spolustraníkům a veřejnosti svouji vizi "Energie pro Klidnou sílu" a jsem připraven přijmout demokratické rozhodnutí delegátů sjezdu. Nikomu nic nevnucuji, ale nabízím. Více o prioritách a této vizi si můžete přečíst na mých internetových stránkách www.janbrezina.cz.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:39Autor: Nataša

Otázka: V čem je podle Vás rozdíl mezi politikou KDU a ODS? Obě strany jsou konzervativní, nevolím vás, ale praktický rozdíl ve vaší praktické politice nevidím (a nebavme se o interrupcich a registrovaném partnerství).

Jan Březina: ODS je strana liberálnější a pravicovější. Například zdravotnické poplatky prosazujeme jako regulační v mnohem omezenější formě, jsme proti privatizaci zdravotních pojišťoven, jsme pro efektivní stát, který se nezříká své role "strážce pravidel hry" a tak bych mohl pokračovat.

Odpovězeno: 22. 01. | 14:59Autor: Hovorka

Otázka: Předpovídá se, že Čunek bude hrobařem KDU ČSL.Souhlasíte s tím?

Jan Březina: Nesouhlasím, věřím, že KDU-ČSL přežije i Jiřího Čunka.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:00Autor: Tomáš Laděček

Otázka: Je správné, že ministr za KDU-ČSL postupuje ve vládě a v činnosti ministerstva proti pokynům své strany? Z pohledu předsedy, kterým chcete být - měl by být takový ministr odvolán?

Jan Březina: Případ na který se ptáte považuji za chybu v komunikaci. Každý by měl mít možnost především své postoje vysvětlit a po ukončení diskuse by všechny strany měly dodržovat rozhodnutí většiny. Tento princip zastávám a budu ho zastávat i v případě zvolení předsedou.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:01Autor: Máří

Otázka: Jste stoupencem progresivní daně? Proč ne a proč ano?

Jan Březina: V současné době "krize" jsem zastánce rozumné míry prorese. To je dáno tím, že v takové době je odpovědnost státu za vývoj společnosti větší než v době hojnosti.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:01Autor: abigail

Otázka: Hezky den pane Brezino, myslite si, ze KDU-ČSL ma jeste sanci zvitezit v parlamentnich volbach? Nepotapi se nahodou strana ke dnu? nemela by se sloucit s ODS?

Jan Březina: Jsem zásadně proti sloučení s jakoukoli politickou stranou včetně ODS. Jsem přesvědče, že KDU-ČSL může i vyhrát parlamentní volby. Záleží jen na lidech, kteří ji budou reprezentovat a na programu, který bude realizovat.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:02Autor: evžen

Otázka: Co rozumíte pod pojmem sociální stát a pod pojmem minimální stát?

Jan Březina: S dovolením začnu od konce. Minimální stát, dovedeno do extrému, je anarchie. Sociální stát je takový, který nerezignuje na své přirozené funkce, mezi které řadím například ochranu potřebných, servis pro občany, dohled a vymáhání práva atd. Demokracie vyžaduje stát více než jen minimální.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:03Autor: flash

Otázka: Pane Březino, ač volič jiné strany cítím ke KDU-CSL jisté sympatie. Oáza daleko (termín vnitrostr. voleb), ale ve vaší straně již mnoho lačných. Nemyslíte si, že je nutno nejprve částečně snížit okruh lačných, protože z takové řeže nemůže jako vítěz vzejít nikdo jiný, než zase nějaký další "čunek"?

Jan Březina: S dovolením nebudu souhlasit. Nebojím se demokratického střetu názorů a vizí, nechť jsou v libovolném množství. Nemylte se, ani v případě vítezství se automaticky neocitneme v "oáze".

Odpovězeno: 22. 01. | 15:24Autor: Miloslav Vlk

Otázka: Jak vidíte zpětně rozhodnutí většiny či velké části vašich straníků volit pana Klause podruhé prezidentem? Neměla by strana chtít "vyobchodovat" za tuto voblu církevní restituce?

Jan Březina: Odmítám být po bitvě generálem.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:25Autor: Milan

Otázka: KDU-ČSL - kde jsou sliby bývalým zemědělcům o transformačním zákoně ? Proč vás volit ?

Jan Březina: O tomto problému jsem ochoten osobně diskutovat, protože je velmi složitý a jeho vysvětlení si vyžaduje větší prostor, než nabízí tento on-line rozhovor. Pokud budete mít zájem kontaktujte mne na e-mailu [email protected].

Odpovězeno: 22. 01. | 15:25Autor: veverka

Otázka: Omluví se lidovci za 40 let spolupráce s KSČ v době Národní fronty, jako to učinili komunisté?

Jan Březina: Především musím říct, že v té době jsme nebyli svobou stranou a naši předstvitelé nebyli svobodně zvoleni. V té době jsem nebyl členem strany a ujišťuji Vás, že nad jejím působením v Národní frontě necítím žádnou hrdost. Na druhé straně jsem hrdý na své spolustraníky, kteří v té době byli vězněni či jinak pronásledováni z politických důvodů a věřte, že jich nebylo málo.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:26Autor: Pepa

Otázka: Můj táta je starý lidovec. Je toho názoru, že jediný, kdo je schopen Vaši stranu prezentovat na veřejnosti je pan Čunek. U nás v kraji (Vysočina) ale i v kraji mého táty (Slovácko) se těší vysoké podpoře. Myslíte, že bude opětovně zvolen?

Jan Březina: To je otázka, na kterou mohou odpovědět jen delegáti sjezdu.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:27Autor: dřívější volič KDU-ČSL

Otázka: Máte recept jak chcete získat ztracenou důvěru ? Proč současný předseda Čunek neodstoupí i z funkce předsedy strany, jinak i evropské volby pro vás dopadnou katastrofálně.
Já mu něvěřím.

Jan Březina: Získat důvěru je mnohem těžší než ji ztratit. Představu jak ji získat, předkládám v "Energii pro Klidnou sílu". Více informací najdete na mých www.janbrezina.cz. Uvědomuji si, že sebelepší vize, nic nezmůže, bez aktivní podpory mých spolustraníků. I touto cestou je chci požádat o vzájemnou spolupráci, protože obnovení důvěry nebude rychlé ani jednoduché.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:28Autor: Štěpán Valenta

Otázka: Myslíte si, že máte dostatečné vize a zkušenosti na ozdravění KDU ČSL?
Z vaší strany by měl konečně vzejít někdo diametrálně odlišný než jsou zaklínači Dušínů z ODS. Což člověk, který dodržuje své vlstní slovo je skutečně tak nepatřící do vrcholné politiky? Máte nato být Dušínem?

Jan Březina: Při vší úctě, pokušet se o vlastní hodnocení, by bylo jen ztrátou času. Posuzovat mne musí jiní. Jsem však přesvědčen, že dodržovat své vlastní slovo, je důležité i v politice.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:38Autor: Skála

Otázka: O politicích se obecně soudí, že pijí v míře více než malé, v případě Vašich bratří o pánech Kasalovi či Kalouskovi a to na základě jejich vystupování. Myslíte si, že to může Vaši stranu poškodit anebo jí získat pověst bodré lidové strany? Děkuji za odpověď.

Jan Březina: Mohu jen konstatovat, že ani jednoho z výše uvedených jsem nikdy neviděl "pod vlivem" v takové míře, že by to negativně ovlivňovalo jejich práci. Jsem však přesvědčen, že vozidlo ani strana se nemají řídit pod vlivem alkoholu. Daňový poplatník (mezi které se počítám) má právo na střízlivého politika i úředníka a tento zákon jsem uplatňoval ve všeh institucích, které jsem měl tu čest řídit.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:39Autor: Vojtěch Navrátil

Otázka: Jak chcete tu KDU-ČSL sjednotit, když jste "jen" Kalouskova moravská reinkarnace, tedy člen jednoho vyhraněného křídla?

Jan Březina: Jako křesťan nevěřím na reinkarnaci a nesouhlasím s dělením strany na křídla.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:40Autor: Volič čsl

Otázka: Buďte prosím upřímný. Volil jsme Vás vždy, mám pocit, že můj hlas propadne, neboť se nedostanete do parlamentu. Věříte, že překročíte 5 procent?

Jan Březina: Ano věřím a udělám proto vše co bude v mých silách.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:40Autor: Vojtěch Navrátil

Otázka: Jak dlouho dopředu máte napsaný projev na sjezd? Psal jste si ho v létě nebo ještě dříve?

Jan Březina: Musím Vás zklamat, ještě jsem nezačal.

Odpovězeno: 22. 01. | 15:41Autor: Metoděj

Otázka: Šel byste po volbách do koalice s čssd, např. i s tichou podporou ksčm, jak to chtěl nejlepší ministr financí Kalousek, které ho zde po panu Klausovi máme?

Jan Březina: Nešel bych do žádné spolupráce s KSČM a byl to i můj tehdejší postoj.

 

Právě se děje

Další zprávy