Lidovci budou mít svůj sjezd už v červnu namísto v září

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík, Kateřina Eliášová
9. 1. 2009 20:00
Rozhodlo o tom vedení strany
Lidovecký předseda Jiří Čunek
Lidovecký předseda Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Co řekli lidovci

  • Jiří Čunek - předseda KDU-ČSL: Drtivá většina je pro to, abychom zůstali ve vládě oba.
  • Roman Línek - 1. místopředseda: Ve vládě by měli zůstat jak Miroslav Kalousek, tak Jiří Čunek.
  • Vlasta Parkanová - místopředsedkyně: Já jsem stála při Miroslavu Kalouskovi už v době krize v roce 2006 a na svých postojích a názorech nic neměním.
  • Jan Kasal - místopředseda: Celý svět žije úplně jinými problémy. Nevíme, jestli přijde plyn do Evropy, nevíme, jaká bude situace na Blízkém východě a KDU-ČSL navrhuje odvolání ministra financí, to je státotvorné? Není, tečka.
  • Pavel Severa - šéf poslaneckého klubu: Nedá se vyloučit, že z vlády nakonec neodejde nikdo za KDU-ČSL.
  • Jan Březina - europoslanec: Hry na jednotlivé frakce uvnitř KDU-ČSL musí skončit. S šesti procenty preferencí, které nám průzkumy dávají, je to ruská ruleta.

Praha - Celostátní konference KDU-ČSL se dnes usnesla na tom, že sjezd strany se uskuteční o tři měsíce dříve, než bylo původně plánováno. Měl se konat až v září, ale novým termínem je 20. a 21. červen. 

Na sjezdu by měl být volen nový předseda strany. 

Předsednictvo KDU-ČSL také zrušilo své úterní rozhodnutí, že by měl vládu Mirka Topolánka opustit ministr financí Miroslav Kalousek.

"Drtivá většina je pro to, abychom zůstali ve vládě oba. Je to asi devadesát procent usnesení," řekl předseda strany Jiří Čunek, který ještě dnes v novinách vysvětloval, proč by měl Miroslav Kalousek vládu opustit.

Prý proto, že Kalousek jako ministr neplní to, co doporučují ministrům orgány lidové strany.

S premiérem bude jednat lidovecký tým

Z dnešního jednání nakonec nevzešel žádný návrh na odvolání a výměnu jakéhokoliv lidoveckého ministra. O případných změnách ve vládě má za stranu vyjednávat čtyřčlenný vyjednávací tým.

V jeho čele bude stát předseda Jiří Čunek s 1. místopředsedou Romanem Línkem a šéfy obou parlamentních klubů. "Tento vyjednávací tým má diskutovat s Mirkem Topolánkem o změnách, které požaduje ve vládě," oznámil Čunek.

Co přesně má tento tým Topolánkovi tlumočit, zatím není jasné.

"Jisté je, že lidé v regionech po nás chtějí, abychom se nehádali. V tomto duchu bude jistě i celostátní konference," dodal Čunek.

Premiér má změny ve vládě oznámit už v pondělí. Do té doby se s ním musejí lidovci dohodnout.

Ostré hádky běží už týden

Lidovci mezi sebou vedou od pondělka otevřený spor, stojí proti sobě dvě křídla. Jedni jdou za Kalouskem, druzí za Čunkem.

Na vnitrostranickém webu se obě křídla hádají o to, zda by měl vládu opustit Kalousek, či Čunek. Sám Kalousek, který v týdnu nechápavě komentoval výzvy k odstoupení, k obratu v mínění předsednictva řekl:

"Já odmítám interpretaci, že tu jde o boj dvou křídel. Nevedu žádný boj a nejsem frontmanem vnitrostranické opozice. Jsem prostý ministr financí bez stranických funkcí. Předseda KDU-ČSL navrhl mé odvolání a dnešní orgány to buď potvrdí, nebo ne."

 

 

Právě se děje

Další zprávy