Kdo vynesl Kubiceho zprávu? Podezření míří na Severu

brp
9. 8. 2007 10:24
Proti poslanci svědčí znalecký posudek
Poslanec Pavel Severa.
Poslanec Pavel Severa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslancem, který loni před volbami vynesl z utajeného jednání bezpečnostního výboru na veřejnost takzvanou Kubiceho zprávu, je podle podezření protikorupční policie lidovec Pavel Severa.

Původně tajné informace přinesl poslancům ředitel Útvaru pro boj s organizovaným zločinem, Jan Kubice. Podle něho měly dokládat, jak prorůstá organizovaný zločin do státní správy. Informace se týkaly mimo jiné i politiků sociální demokracie a její předseda dodnes tvrdí, že indiskrece s Kubiceho zprávou rozhodla loňské sněmovní volby.

Lidové noviny, jejichž server přinesl informaci o podezření na Severu jako první, uvedly, že proti poslanci svědčí znalecký posudek, který porovnával politikovo písmo s poznámkami, které jsou na okrajích dokumentů, jež policie zajistila.

Foto: Aktuálně.cz
Kauza Kubice a vše, co tomu předcházelo

Posudek naopak dokazuje, že zpráva neunikla ani od Kubiceho, ani od poslanců ODS Ivana Langera a Jana Vidíma.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat. Vyšetřovatelé důrazně žádali všechny svědky, aby nesdělovali a nevyjadřovali se k ničemu," řekl  Severa televizi Nova. Pro server iDnes však zcela vyloučil, že by měl s únikem dokumentů něco společného.

Lidové noviny uvedly, že vyšetřovatel František Zahálka už připravil žádost, aby sněmovna vydala Pavla Severu ke stíhání. Do dnešního dne ale nebyl dopis odeslán.

"Já zatím o všem vím pouze z novin. Oficiálně mě nikdo nekontaktoval. A já sám nemůžu honit policii, aby mi něco poslala," říká předseda mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miloslav Kala, jehož výbor se bude případnou žádostí policie zabývat jako první.

Policie o případu informuje jen obecně. "V současné době probíhá prověřování a vzhledem k těmto skutečnostem a po dohodě se státním zástupcem nebudeme v této věci podávat bližší informace," řekla mluvčí protikorupční policie Veronika Dumková.
 

 

Právě se děje

Další zprávy