Julínek spolupracuje s vítězi tendru na záchranku

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
21. 4. 2013 10:10
Česká televize přinesla nové informace k obvinění za tendr na leteckou záchranku

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek, jehož pravděpodobně policie obvinila kvůli nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranky, podle České televize spolupracuje s vlastníky jedné z firem, která zakázku dostala. ´

Zakázka dosahuje téměř tří miliard korun a firmy Alfa Helicopter a DSA v ní zajišťují leteckou záchrannou službu na osmi s deseti stanovišť v republice.

Julínek dnes ani před kamerou České televize neřekl, zda je skutečně obviněn v této kauze (jde o trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a o porušování povinnosti při správě cizího majetku), anebo jde o někoho jiného z éry jeho řízení resortu. Reportéři od něho slyšeli pouze opakovanou odpověď: "Bez komentáře."

Česká televize však uvedla, že je členem správní rady Nadačního fondu Jana Šebka, který spoluvlastní a je jedním z jednatelů firmy Alfa Helicopter. Julínek odešel z ministerstva zkraje roku 2009 a od roku 2010 je podle televize ve správní radě fondu, kde sedí i ředitel Alfa helicopter Pavel Müller.

Fond dostává peníze hlavně od společnosti Alfa Helicopter, uvedla televize. Dodala, že podle obchodního rejstříku dostala v roce 2010 od fondu 185 000 korun i společnost Advance Healthcare Management Institute, kterou spoluvlastní Julínkův exnáměstek Pavel Hroboň. Ten však televizi řekl, že si na podobný sponzorský dar pro svou zdravotnickou společnost nevzpomíná.

Policie vyčíslila ztrátu z inkriminované zakázky na 792 milionů korun, což představuje rozdíl mezi náklady na provoz u státních subjektů a u privátních firem. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji. Firma DSA však takovou kontrukci ve veřejném prohlášení odmítla.

"Uváděná škoda je naprosto nepravdivá a zavádějící, protože armáda a policie nebyla dodnes schopna stanovit kompletní cenu za vlastní provoz," sdělil předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek. Ředitel Alfa Helicopter Pavel Müller věc nekomentoval.

Tendr vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví v červnu 2008, v září podepsalo s oběma firmami smlouvu a v listopadu napsala o výsledku média. Smlouva platí od ledna 2009 a její platnost vyprší v roce 2016.

Tomáš Julínek je oficiálně členem sboru poradců premiéra Nečase, radí mu v oblasti zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy