'Sledovačka' starostky rozhořčila Nečase. Bude šetření

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 9. 2010 16:50
Šorfová s podporou ODS už připravila trestní oznámení
Nečas: Před volbami nejde o náhodu
Nečas: Před volbami nejde o náhodu | Foto: Jan Langer

Praha - ODS podpořila svou bývalou starostku Martu Šorfovou, kterou podle Mladé fronty Dnes sledovala bezpečnostní agentura ABL, kterou až donedávna vlastnil současný ministr dopravy Vít Bárta. Ten to označil za doskreditrační kampaň, MfD ale trvá na svém.

"Informace MfD považujeme za alarmující," prohlásil po zasedání výkonné rady ODS předseda strany a premiér Petr Nečas. "Očekáváme, že případ bude jednoznačně vyšetřen podle principu 'padni komu padni'. Paní Šorfová dostala plnou podporu ODS a právní pomoc."

Petr Nečas dodal, že už je připravené trestní oznámení.

Nečas: Šorfová byla šokovaná

Dokumenty z roku 2006 ze sledování Šorfové obsahují podle MfD detaily z jejího soukromí nebo fotografie pořízené skrytou technikou, včetně snímků jejích dětí.

"Pan Vít Bárta jednoznačně odmítl, že by toto bylo spojeno s ABL," prohlásil premiér Nečas. "Musím připustit, že je tady několik dalších detektivních agentur."

Zároveň ale podtrhl politický podtext kauzy.

"Nepovažuji za náhodu, že je to publikováno dva týdny před volbami," dodal předseda ODS. "Ale nechci spekulovat, kdo by mohl těžit ze sporu ODS a Věcí veřejných nebo z vnitřního sporu ODS."

Šorfová totiž v jednu chvíli prohlásila, že za tím může stát i někdo z ODS. Petr Nečas to ale považuje za první reakci v šoku.

Opoziční ČSSD už během vyzvala ministra Bártu k rezignaci. Ten ale tvrdí, že je to jen pokus o diskreditaci a spojuje kauzu se svým "nekompromisním postupem" na ministerstvu dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy