Janoušek je na seznamu podezřelých. Musí na policii

Radek Nohl Radek Nohl
20. 6. 2013 12:40
Praha - Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu si zvou k výslechu vlivného pražského podnikatele Romana Janouška.
Roman Janoušek
Roman Janoušek | Foto: ČTK

Již při zátahu, během něhož minulý týden navštívili Janouškovu firmu a dům v Podolí, vypovídala jeho manželka Simona a několik jeho spolupracovníků.

Podnikatele chtěli policisté vyslechnout minulý týden. Janoušek byl ale v té době v Chorvatsku. Do Čech se vrátil teprve ve středu.

"Policie nám řekla, že ho chce vyslechnout, termín ale zatím neznám," řekl Aktuálně.cz Janouškův obhájce Vít Široký. "Můj klient k tomu určitě bude chtít něco říct, ale ještě nevím co," dodal Široký.

Na policii šel i Kalousek

Policejní výslech se podle něj uskuteční zřejmě během několika málo týdnů.

Na policii totiž nyní vypovídají buď obvinění, jako například ve středu pravá ruka Petra Nečase Jana Nagyová, nebo další svědci. Dnes se to třeba týkalo ministra financí Miroslava Kalouska.

Janouškovo jméno v případu figuruje mezi podezřelými osobami. Podle policejního usnesení o zahájení trestní stíhání ho vyšetřovatelé podezřívají z praní špinavých peněz a sjednávání výhod při veřejných zakázkách.

"Jaké je jeho procesní postavení v této věci, nebudeme komentovat," prohlásil vrchní žalobce Ivo Ištvan.

Policisté však podezření z trestných činů formulují podle Širokého i v dokumentech, na základě kterých byly povoleny domovní prohlídky. O co jde, chce ale Janouškův advokát říct až po dohodě se svým klientem.

"Pro některé materiály si policisté šli proto, aby mohli zahájit úkony v trestním řízení. Dokumenty tam ale nebyly," prohlásil Široký.

Šetření začalo u lobbistů

Vyšetřování rozsáhlého případu, v němž byli minulý týden kromě Nagyové zadrženi i bývalí poslanci či šéfové Vojenského zpravodajství, začalo právě u prověřování aktivit Janouška, podnikatelů Ivo Rittiga a Tomáše Hrdličky, bývalého náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka a Jiřího Tomana, vlivného úředníka pražského magistrátu z éry Pavla Béma.

Jenže zatímco z domů Janouška, Rittiga a Grygárka si policie odnesla dokumenty či další důkazy, Hrdlička deníku Insider řekl, že u něj vyšetřovatelé nic nezabavili.

"Nejenže nejsem obviněný, ale fakticky v celém tom příběhu nevystupuji ani jako podezřelý," prohlásil Hrdlička.

Co říkáte na kauzu Jany Nagyové a spol.? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy