Jak převádět pravomoci na EU? Senátoři si stěžují

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 9. 2009 17:45
Hlasujme o tom ústavní většinou, požadují
Sedmnáct senátorů vystoupilo proti změnám jednacích řádů parlamentů, které plánuje Evropská unie
Sedmnáct senátorů vystoupilo proti změnám jednacích řádů parlamentů, které plánuje Evropská unie | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři zejména z řad ODS si u Ústavníhou soudu stěžují na novelu parlamentních jednacích řádů, která souvisí s ratifikací lisabonské smlouvy.

Dnes odpoledne předložili stížnost na novelu o vázaném mandátu, která má reformovat fungování EU.  Pod stížnost se podepsalo sedmnáct senátorů.

Co se zákonodárcům z horní parlamentní komory vlastně nelíbí?

Novely parlamentních jednacích řádů kvůli lisabonské smlouvě zavádějí takzvaný vázaný mandát pro vládu, která s převodem pravomocí na EU nebude moci v Bruselu souhlasit bez předchozího souhlasu parlamentu.

Tvůrci stížnosti ale pokládají za nedostatečné a neústavní, aby parlament souhlasil s dalším přenosem pravomocí na EU jinou než ústavní většinou.

Podle nich by se tímto přenosem totiž měnily dosavadní smlouvy o fungování EU.

Pomáháte Klausovi, říkají odpůrci

Tvůrci stížnosti podle očekávání čelí kritice zastánců rychlé ratifikace smlouvy, podle nichž jsou obě podání jen zdržovací taktikou a snahou umožnit prezidentu Václavu Klausovi odkládat rozhodnutí o podpisu smlouvy, a tím i dokončení ratifikace.

Naposledy ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle minulý týden označil tyto snahy za "nelogický a neopodstatněný krok", který by neměl zdržovat ratifikační proces.

Kromě senátorů z ODS podle něj stížnost podepsali i nestraník Tomáš Töpfer a místopředsedkyně Strany svobodných občanů Liana Janáčková.

Senátoři se chtějí na Ústavní soud obrátit nejpozději počátkem října ještě s požadavkem o opětovný přezkum samotné Lisabonské smlouvy.

Lisabonskou smlouvu schválily obě komory českého parlamentu.

Pro dokončení ratifikace dohody v ČR schází ještě podpis prezidenta. Klaus s podpisem čeká mimo jiné právě na výsledek posouzení nové ústavní stížnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy