Insider: Ministr Pospíšil už navrhl, jak odhalovat anonymní firmy

ČTK ČTK
6. 3. 2012 18:15
Firmy, které získají veřejné zakázky nad milion, by musely přiznat konečného vlastníka
Jak se mají firmy s anonymními vlastníky odhalit?
Jak se mají firmy s anonymními vlastníky odhalit? | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministerstvo spravedlnosti předložilo vládě návrh zákona o transparentnosti právnických osob, který určí, jak se mají firmy s anonymními vlastníky odhalit, aby mohly dosáhnout na veřejné zakázky. V úterý odpoledne o tom informoval Deník Insider. Zákon má zavést některá pravidla, podle nichž musí firmy zveřejnit své vlastníky, případně je prozradit policii.

Od 1. ledna 2014 by měly být zrušeny anonymní listinné akcie na doručitele, tedy na akcionáře, jenž je fyzicky vlastní. Deník poznamenává, že právě tento druh akcií umožňoval politikům i úředníkům vybírat dividendy od firem, kterým předtím přidělili veřejné zakázky.

Firmy si budou sice moci ponechat listinné akcie na doručitele i po tomto datu, budou je ale muset uložit u zákonem registrovaného správce. Pokud to některá firma neudělá, změní se její akcie ze zákona na akcie na jméno.

Firmy, které získají veřejné zakázky nad jeden milion korun, budou muset podle návrhu přiznat svého konečného vlastníka. Volnější verze podle deníku počítá s hranicí dva miliony korun. Dodavatel služeb pro stát a další veřejné instituce bude muset doložit majetkovou strukturu subdodavatelů, kteří ze zakázky získají víc než půl milionu, případně milion korun.

Vicepremiérce Karolíně Peake (VV) se však prý nelíbí, že by firmy nemusely dokazovat své vlastníky úředními dokumenty, ale pouze čestným prohlášením. V připomínkách k návrhu píše, že to nepovažuje za dostatečné, obzvlášť pokud není uvedení nepravdivých informací sankcionováno. Návrh podle deníku umožňuje jediný trest. Pokud zadavatel zjistí nepravdivé údaje, může od smlouvy odstoupit.

Povinnost přiznávat vlastníky by se také neměla vztahovat na banky, pojišťovny, investiční nebo penzijní fondy. Peake však podle deníku nevidí pro tyto výhody žádný důvod.

 

Právě se děje

Další zprávy