Imunitní výbor doporučil vydat Pekárka ke stíhání

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 11. 2012 9:53
Poslanec Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci
Pekárek byl nepravomocně odsouzen za korupci.
Pekárek byl nepravomocně odsouzen za korupci. | Foto: Repro TV ODS

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek doporučil poslancům vydat Romana Pekárka k trestnímu stíhání.

Informoval o tom předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Nyní se má uskutečnit odvolací soud.

Sněmovna rozhodne o Pekárkovi na schůzi, která začne příští úterý. Podle Sobotky by mohl verdikt padnout už první den schůze.

Na čtvrtečním jednání výboru Pekárek vysvětloval svůj postoj ke kauze, před novináři ale nebyl příliš sdílný. "Já se obávám, že co jsem říkal na výboru, bylo určeno pro členy výboru, takže nebudu to tady říkat," uvedl.

Podle Sobotky Pekárek neřekl jasně, zda si přeje, nebo nepřeje být vydán, nechal to na výboru. Popřel prý, že by se skutek, kterého se podle obžaloby dopustil, stal, a uvedl, že soud rozhodl chybně. Výbor ale podle Sobotky nemůže nahrazovat odvolací soud.

Člen výboru Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové) zdůraznil, že o Pekárkově vině nebo nevině musí rozhodnout odvolací soud. "Z mého pohledu není důvod, aby se nepokračovalo dál," řekl novinářům. Pekárkovo vysvětlení na výboru prý pro Skalického nebylo zcela přesvědčivé.

"Věc, která už prošla prvním stupněm soudu, musí být u soudu dokončena," podotkl také další člen výboru Marek Benda (ODS).

Řekl si o milion korun

Pekárek, který pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, už pozastavil členství v ODS. Ačkoli ho špičky ODS vyzývaly i ke složení poslaneckého mandátu, neudělal to.

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu.

Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Ličkovi si za to řekl o milion korun.

Nahrávku, která ho usvědčovala a na niž upozornila MF Dnes, měl k dispozici i tehdejší starosta Kolína Jiří Buřič, rovněž z ODS. Místo aby ji dal policii, udělal pouze z Pekárka dvojku na místní kandidátce do komunálních voleb.

Oba tvrdí, že jsou nevinní

Ličkovi, který měl Pekárkovi úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní. Odvolací jednání soudu je nařízeno na 18. prosince.

Pekárek je jedním z trojice náhradníků, kteří v parlamentních lavicích vystřídali tři vnitrostranické rebely ODS. Ti svým odchodem umožnili pokračování koaliční vlády, která s novými poslanci protlačila sněmovnou vládní balíček daňových změn. Umožnila tak vládě politicky přežít, končící trojice s materiálem nesouhlasila.

 

Právě se děje

Další zprávy