Pekárek pozastavil členství v ODS, poslancem zůstává

Domácí Domácí
9. 11. 2012 15:07
Soud žádá sněmovnu o vydání Pekárka, ODS se ho chce zbavit
Roman Pekárek.
Roman Pekárek. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanec Roman Pekárek, který je nepravomocně odsouzený za korupci, požádal o pozastavení členství v ODS.

Po jednání poslaneckého klubu ODS to řekl jeho předseda Zbyněk Stanjura. Sněmovní frakce ODS podle něj Pekárka vyzvala, aby odešel ze sněmovny i ze strany. Poslanec se vzdát mandátu nechystá.

Na situaci již zareagoval Pražský vrchní soud, který v pátek poslal do sněmovny žádost o Pekárkovo vydání ke stíhání.

Muž, který do dolní komory Parlamentu nastoupil tento týden za jednoho z rebelujících poslanců, byl totiž v květnu nepravomocně odsouzen za korupci k šesti letům vězení. Proti rozsudku se odvolal a soudní řízení tak pokračuje.

"To je postup soudu, to je asi tak v pořádku. Já budu opakovat to, co je prostě pravda, já jsem nevinen, to je všechno," komentoval Pekárek soudní žádost, která je zatím na cestě do sněmovny.

"Nemám informaci o tom, že bychom takovou žádost na mandátový a imunitní výbor dostali. Otázku imunity můžeme řešit na první řádné schůzi Poslanecké sněmovny na začátku prosince. Budu podporovat myšlenku, aby byl poslanec Pekárek zbaven poslanecké imunity," řekl předseda imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Je třeba zbavit se Pekárka

Představitelé ODS se snaží Pekárka přimět, aby se mandátu sám vzdal. Podle premiéra a předsedy strany Petra Nečase jeho přítomnost ve sněmovně vládu i ODS poškozuje.

"Chceme, aby složil poslanecký mandát a odešel, pokud zůstane ve sněmovně, bude bez jakékoliv podpory ze strany ODS," uvedl Zbyněk Stanjura po jednání poslaneckého klubu ODS. Pekárek se však i po výzvách svých kolegů mandátu odmítá vzdát.

 

Odvolací jednání s nově jmenovaným poslancem je nařízeno na 18. prosince, předtím bylo dvakrát odvoláno kvůli omluvám Pekárkova advokáta. "Teoreticky by se to dalo stihnout," podotkl mluvčí soudu Jan Fořt.

Podle státního zástupce bývalý kolínský místostarosta Pekárek v roce 2009 nabídl brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun, což bylo údajně pod cenou, než s kterou se počítalo v městském rozpočtu.

Cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů. Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více.

Náhradník Pekárek

Radnice chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to vždy na poslední chvíli rozmysleli.

Ličkovi, který měl Pekárkovi úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.

Pekárek je jedním z trojice náhradníků, kteří tento týden v parlamentních lavicích vystřídali tři vnitrostranické rebely ODS. Ti svým odchodem umožnili pokračování koaliční vlády, která s novými poslanci protlačila sněmovnou vládní balíček daňových změn. Umožnila tak vládě politicky přežít, končící trojice s materiálem nesouhlasila.

Bývalého místostarostu Kolína Pekárka letos soud nepravomocně odsoudil na šest let za korupci. Poslanec rozhodnutí soudu zpochybňuje a dosud dával najevo, že ve sněmovně hodlá zůstat.

 

Právě se děje

Další zprávy