Hrad: Klaus podpořil Zemana, výzkum favorizuje Švejnara

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 5. 2012 7:49
Přímé prezidentské volbě zatím vládnou Fischer, Švejnar, Schwarzenberg a Zeman
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle prezidenta Václava Kause je bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman vhodným kandidátem pro volbu českého prezidenta. Další z výzkumů mezi voliči však naznačuje, že hlavními favority lidí nadále jsou expremiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar.

"Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentkou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří," uvedl Klaus pro pondělní Mladou frontu Dnes.

Zemana prezidentova podpora podle listu potěšila. "Beru to jako vyjádření sympatií. Pro mě je důležitá podpora výrazných osobností a prezident Klaus bezesporu výraznou osobností je."

Podle posledních průzkumů mezi potenciálními voliči zatím Zeman na hlavní favority ztrácí.

Anketa agentury Millward Brown pro Lidové noviny došla k závěru, že v přímé volbě by nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Ve druhém kole by s malým náskokem zvítězil Švejnar.

V prvním kole by údajně na třetím místě skončil ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, až za ním pak Zeman.

Průzkumu se zúčastnilo 565 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy