Hejtman Milan Chovanec zůstává šéfem ČSSD v Plzni

ČTK ČTK
19. 1. 2013 13:38
Chovanec obhájil post předsedy krajského výkonného výboru. Vyzval k podpoře Zemana

Plzeň - Hejtman Milan Chovanec obhájil post předsedy krajského výkonného výboru ČSSD v Plzeňském kraji.

Funkci bude zastávat další dva roky. Rozhodli o tom delegáti strany na konferenci, jež se v sobotu koná v Plzni.

Chovanec vstupoval na jednání v silné pozici - pro ČSSD zajistil pokračování vlády v kraji, přestože podzimní volby vyhrála ODS.

Sociální demokracie se spojila s komunisty a Chovanec pokračuje ve funkci hejtmana. Lídr vítězné ODS Jiří Pospíšil zůstal v opozici.

Výsledek v krajských volbách podle Chovance nebyl špatný. "Byl druhý nejlepší v zemi, přesto nás ODS o 1,5 procenta porazila, i to je trochu vada na kráse, kterou vidím," řekl.

Chovanec po svém zvolení vyzval k podpoře Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby, podporu Zemanovi následně vyjádřilo všech zhruba sto přítomných delegátů.

Jednačtyřicetiletý Chovanec, jenž je v sociální demokracii už téměř 15 let, byl zvolen v tajném hlasování, a to hned v prvním kole. Z 94 platných hlasů jej na postu předsedy podpořilo 86 delegátů.

Za největší úspěch uplynulého období Chovanec označil senátní volby. "Plzeňský kraj je jediný v republice, který má všech pět senátorských míst obsazeno jednou politickou stranou, a sice sociální demokracií," uvedl.

Kraj bez dluhů

Podle něj je nyní cílem řádně spravovat kraj, v němž ČSSD spolu s KSČM vytvořila koalici a vládne. "Chceme ho udržet bez dluhů, chceme také udržet sociální služby a obecně veřejné služby tak, jak jsou nastaveny.

Podle Chovance se dařilo až dosud dělat stranickou práci poměrně slušně, bez hádek. "Nějaké drobné vady na kráse byly, například přeregistrace v Rokycanech, to je to, co mě nejvíce bolí za ty poslední dva roky," uvedl.

Poukázal tak na konflikt v rokycanské organizaci, kam byly nabíráni lidé jen pro posílení vlivu. Ze zhruba 230 členů, kteří nedávno prošli kontrolou, asi stovka vypadla.

 

Právě se děje

Další zprávy