Fischer Kocába neodvolá, soukromé pletky nechce řešit

Zpravodajská směna
11. 3. 2010 13:16
Kocáb chtěl rezignovat kvůli poměru se svou mluvčí. Ta podala výpověď
Představuje se Lejla Abbasová
Představuje se Lejla Abbasová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer odmítl přijmout rezignaci ministra pro lidská práva Michaela Kocába. Nenašel k tomu důvod.

Ve funkci mluvčí naopak končí Lejla Abbasová, sama podala výpověď.

"Ministerský předseda plně respektuje soukromý život členů své vlády a jejich osobní záležitosti," informoval Aktuálně.cz mluvčí vlády Roman Prorok.

Michael Kocáb nabídl svůj post k dispozici premiéru Janu Fischerovi ve středu poté, co vyšlo najevo, že má poměr se svojí mluvčí.

"Nechci ohrozit samotné téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. Ve chvíli, kdy některá média zveřejňují citlivé informace z mého soukromého života, se proto chci zachovat v souladu se svým svědomím," uvedl Kocáb v prohlášení, které redakci e-mailem zaslala Abbasová. Ta Aktuálně.cz potvrdila, že podala výpověď, která byla přijata.

Za Kocába se postavili i zelení

Předseda Strany zelených, která Kocába do Fischerovy vlády nominovala, Ondřej Liška ministra v jeho rozhodnutí podpořil. Jeho krok považoval za správný, ale trochu opožděný. Měl prý tak učinit už dříve.

"Nabídku rezignace nechápu jako nezbytnou, ale beru ji jako důkaz toho, že svou práci pro veřejnost bere odpovědně a nechce ji touto záležitostí zpochybnit. Jsem rád, že ji premiér nepřijal," řekl Aktuálně.cz Liška.

Michael Kocáb je ženatý s Američankou Marshou, s níž má dvě dcery a syna.

 

Právě se děje

Další zprávy