Kocáb chce více žen v politice. Navrhl kvóty pro strany

ČTK ČTK
10. 3. 2010 15:30
Připravit novelu dostal za úkol od vlády
Michael Kocáb
Michael Kocáb | Foto: Naďa Straková

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb připravil novelu volebního zákona, která má do politiky přivést víc žen. Na kandidátkách by se měla změna projevit poprvé v roce 2013.

Úkol připravit novelu dostal od vlády v únoru po ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Podle návrhu by měly strany na kandidátky zapsat nejméně 30 procent jak žen, tak mužů a zároveň mají být na prvních dvou místech volební listiny zastoupena obě pohlaví. Pokud tak strany neučiní, stát je do voleb nepustí.

V souvislosti s novou povinností autoři návrhu počítají se změnou některých lhůt pro podávání kandidátních listin a také možností je měnit. Kvůli případům, kdy ze jména kandidáta či kandidátky nelze určit, zda jde o ženu, nebo o muže, navrhují, aby kandidátky byly doplněné o údaje o pohlaví zájemců o funkce.

Se změnou novely by měla projít úpravou i ústava. Podle návrhu by do ní mělo být doplněno ustanovení, že zákon může určit podporu vyrovnaného přístupu žen a mužů k mandátům.

Rozhodne až nová vláda

Podle elektronické knihovny vládních dokumentů návrh nyní Kocáb poslal do meziresortního připomínkového řízení, předloha se už tak nedostane na jednání sněmovny před jejím rozpuštěním. Vláda ji zřejmě nechá novému kabinetu, který vzejde z květnových sněmovních voleb.

Ministr pro lidská práva a menšiny v návrhu nepoužil model používaný Stranou zelených, který určuje, že v každé trojici na kandidátce jsou zastoupeny obě pohlaví, což znamená, že v první šestici tak musí být nejméně dvě ženy.

Podle Kocábem navrhovaného modelu by měla být žena buď v čele kandidátky, nebo druhá, další místa by ale současně mohli obsadit muži a na 30 procent "povinných" žen by zbyla pouze nevolitelná místa.

Úprava koresponduje se světem

Autoři návrhu uvedli, že zavedení kvót je v souladu s podobným vývojem probíhajícím v celosvětovém i evropském kontextu.

Na světě podle nich nyní existuje kolem 45 zemí, kde vyrovnané zastoupení žen a mužů v zastupitelských sborech upravuje zákon.

V dalších více než 50 zemích existují opatření na úrovni politických stran. Z toho většina opatření - až tři čtvrtiny - byla přijata v posledních 15 letech.

Míra zastoupení žen v obou parlamentních komorách řadí Česko podle statistiky Meziparlamentní unie na 76. místo ze 189 států. Po sněmovních volbách v roce 2006 do dolní komory vkročilo 31 poslankyň (tedy 15,5 procenta), ke konci roku 2008 dvě přibyly.

Průměrný počet žen v zastupitelstvech obcí je zhruba 25 procent, ale tento průměr má klesající tendenci v závislosti na velikosti obcí a měst.

 

Právě se děje

Další zprávy