Fischer a Kalousek: Předání ministerstva v řádu minut

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 7. 2013 17:03
Exministr financí už dříve řekl, že nejde o "normální demokratické střídání vlád"
Jan Fischer a Miroslav Kalousek.
Jan Fischer a Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Střídání na ministerstvu financí proběhlo velmi rychle, stačilo k tomu "několik málo minut", jak prohlásil premiér Jiří Rusnok, když uváděl do úřadu nového ministra Jana Fischera.

"Rychle a stručně jsme provedli předání resortu," řekl premiér Rusnok s tím, že novému ministru své vlády doporučuje "přiměřené a striktně opatrné řízení resortu".

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer, kterému během posledních dnů poskytli sponzoři náhle více než 5 milionů korun na dluhy po kampani, na otázky na toto téma odpovídat nechtěl.

Jeho nový mluvčí Ondřej Šrámek už na úvod krátkého briefingu netradičně upozornil, že otázky na detaily "financování prezidentské kampaně" nejsou žádoucí.

Na obecný dotaz Fischer jen prohlásil, že "revanš" pro sponzory "nepřichází v úvahu". Jinak se omezil na obecné prohlášení, ve kterém zopakoval stanovisko premiéra Rusnoka, že chce "oživit růst české ekonomiky" a ujistil, že nechystá žádné "radikální opatření v oblasti daní", o čemž už před ním rovněž ujišťoval premiér.

Předávání úřadu se nakonec zúčastnil i exministr Miroslav Kalousek (TOP 09), který původně nechtěl, protože nejde o "normální demokratické střídání vlád", jak řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Po středečním předání úřadu jen krátce zmínil, že "srpen bude sezonou pana ministra" v narážce na přípravu státního rozpočtu pro příští rok.

Kalousek versus Fischer? Na půdě sněmovny...

Podle informací Aktuálně.cz se už dopoledne rozloučil se zaměstnanci úřadu na shromáždění pořádaném ve vestibulu v patře budovy.

Právě Jan Fischer teď bude čelit námitkám sněmovny ohledně nového rozpočtu, který vláda musí poslancům poslat do konce září. V té době už bude jasné, zda bude vládou v demisi, nebo přece jen dostane důvěru sněmovny, což v této chvíli nevypadá pravděpodobně.

"Slyšel jsem, že Kalousek se už nabídl předsedovi rozpočtového výboru Suchánkovi, že mu bude dělat cosi jako neplaceného poradce a že si nového ministra podají," řekl už před časem deníku Insider dobře informovaný zdroj z TOP 09.

Miroslav Kalousek není členem rozpočtového výboru (jako ministr ani nemohl být) a ve sněmovně ztrácí také právo přednostního vystoupení, které dosud jako člen vlády měl.

Z různých informací je ale jasné, že v tuto chvíli se za koalici staví do čela opozice vůči nové vládě - potvrzují to zdroje nejen z nitra jeho strany, ale i z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy