Filipiová: Senátní verze poplatků projde sněmovnou

Domácí Domácí
8. 2. 2009 15:28
Podle ministryně zdravotnictví návrh podpoří nezařazení poslanci
Daniela Filipiová na svém prvním zasedání vlády
Daniela Filipiová na svém prvním zasedání vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátní návrh změny zdravotnických poplatků má podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové šanci projít Poslaneckou sněmovnou. Uvedla to v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Podle Filipiové návrh podpoří nezařazení poslanci, s nimiž mluvila. Jako možnou vidí i podporu z opozice. ČSSD pro kompromisní návrh hlasovala již v Senátu.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath však uvedl, že sociální demokracie chce stále zrušit poplatky úplně a senátní kompromis považuje za nedostatečný. V ČT uvedl, že sociální demokracie v tuto chvíli nemá sílu prosadit úplné zrušení poplatků. Pokud ale neprojde senátní kompromisní návrh, situace by se mohla změnit.

Podle předběžných výpočtů by mohl dopad senátní novely znamenat propad oproti loňskému roku ve výši asi tří miliard korun. Náměstek ministryně Marek Šnajdr dříve ve sněmovně uvedl číslo o miliardu nižší.

Loni se podle Filipiové na poplatcích vybralo asi pět miliard korun a pojišťovny uspořily přibližně 5,5 miliardy korun. Letos se odhadem vybere 3,5 miliardy korun a pojišťovny budou mít rezervu zhruba stejně velkou.

O poplatcích by měla jednat Poslanecká sněmovna zřejmě příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy