DOKUMENT: Reakce ČSSD na výroky kardinála Vlka

4. 6. 2009 15:25
Přečtěte si, co zní z Lidového domu

Je nám líto slov kardinála Miroslava Vlka pronesených těsně před Evropskými volbami a vyzývající, aby lidé v těchto volbách nevolili ČSSD kvůli vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě.

ČSSD však zároveň chápe, že tato slova nejvyššího představitele katolické církve jsou motivována majetkovými zájmy katolické církve a bojem za vyplacení téměř 270 miliard korun z prostředků českého státu. Díky pádu Topolánkovy vlády totiž nedojde k církevním restitucím v této podobě, které ČSSD považovala od počátku za nespravedlivou, netransparentní a mimořádně nevýhodnou pro Českou republiku a její občany.

V současné době ekonomické krize to pak platí dvojnásob. ČSSD prosazuje spravedlivé narovnání majetkových vztahů s katolickou církví, vyřešení církevních restitucí a odluku církve od státu, nikoliv však na úkor všech obyčejných lidí a jejich peněz.

eurovolby logo
eurovolby logo | Foto: Bleskově
Kardinál k věřícím:
Nevolte ty, kteří svrhli Topolánkovu vládu

ČSSD respektuje všechny církve a považuje je za mimořádně důležitou součást občanské společnosti. Zároveň vnímá církevní organizace jako výhradně apolitické, sdružující lidi se všemi politickými názory.

Vstup kardinála Vlka do předvolební kampaně proto považujeme za nešťastný, bezprecedentní v novodobé historii ČR a neslučující se s posláním církví.

V souvislosti s výzvou kardinála Vlka proto ČSSD vyzývá všechny občany, aby nevolili ty politiky, kteří prosazovali nespravedlivé vyplacení 270 miliard korun katolické církvi,  zavedli justiční mafii a nespravedlivé daně nebo prováděli neférové a nesociální experimenty.

Věříme, že ani jeho vyjádření nezmění nic na tom, že ČSSD kvůli jejím ideálů svobody, solidarity a spravedlnosti či programovým cílům přijatelným pro nejširší skupiny občanů bude volit, jako tradičně ve všech volbách, nejvíce věřících občanů ze všech politických stran.

Jiří Paroubek
předseda ČSSD

 

Právě se děje

Další zprávy