Vláda je v těžké krizi. Nečase přijme prezident Klaus

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
21. 12. 2010 8:45
VV jasně neřekly, jak se zachovají při hlasování o nedůvěře
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Jan Langer

Praha - Koaliční kabinet Petra Nečase se octl v těžké krizi. Necelých čtyřiadvacet hodin před tím, než se bude na žádost opozice hlasovat ve sněmovně o nedůvěře kabinetu, se koalice tvrdě rozhádala.

Věci veřejné odešly z koaliční schůzky, kde měla vést koalice debatu, jak vyřešit korupční aféru, kvůli níž padl minulý týden ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Nyní ve sněmovně začínají poslanci této strany jednat, zda se postaví za vládu, k níž sami patří, nebo zda ji opozici pomohou položit.

Krize se bude řešit i na Hradě, kam za prezidentem míří premiér Petr Nečas. Oficiálním důvodem je to, že mu přinese právě demisi Pavla Drobila.  

Od aféry do krize

Koalice řeší korupční aféru, kterou před týdnem rozpoutaly zveřejněné nahrávky ředitele Státního fondu životního prostředí, jež  vyvolávají podezření o machinacích s veřejnými zakázkami. 

Těsně před domluveným jednáním v pondělí večer premiér Petr Nečas v dramatickém prohlášení za ODS jasně naznačil Věcem veřejným, že nebude ustupovat jejich požadavkům. Krátce poté Věci veřejné opustily koaliční schůzku, aniž začala.

Jak může padnout vláda
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Jak může padnout vláda

Jak může dnes Nečasova vláda při hlasování o nedůvěře padnout?

Pro vyslovení nedůvěry je třeba hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 hlas.

Budou-li proti vládě hlasovat všichni poslanci opozice, dají dohromady 82 hlasů (56 sociální demokraté, 26 komunisté).

Koalice má 118 hlasů, z toho ODS a TOP 09, které jasně deklarovaly podporu koalici, mají společně 94 hlasů (53 ODS, 41 TOP 09).

Věci veřejné mají 24 poslanců.

Poté se Věci veřejné uzavřely do mlčení, a tak není jasné, jak se k vládě zachovají. Z ODS a TOP 09 přitom už vážně znějí hlasy, že tato vláda může padnout.

Dva významní členové obou stran anonymně hodnotí tuto možnost slovy: Je to padesát na padesát.   

Dodržte smlouvu, vyzval Nečas

Koalice se sešla kvůli aféře už třikrát, postupně se však od zmíněného korupčního podezření dostaly ODS a Věci veřejné do sporu o obsazení postu policejního prezidenta.

Ministr vnitra Radek John a jeho VV chtějí, aby byl odvolán nynější prezident Oldřich Martinů. Nečas však dnes před koaliční schůzkou řekl: pokud bude odvolán policejní prezident, mělo by se změnit i vedení ministerstva.

To byl nejspíš hlavní důvod, proč VV schůzku opustily, přestože premiér přidal ještě větu, že od koaličních partnerů tvrdě požaduje dodržení koaliční dohody.   

"My nepožadujeme nic jiného, než dodržení koaliční smlouvy. Jiný postup nepřipouštíme, jakýkoliv jiný postup či vznášení dalších požadavků považujeme za flagrantní porušení koaliční smlouvy," uvedl Nečas, který přece jen naznačil Věcem veřejným podanou ruku k dohodě.

Slíbil totiž, že navrhne, aby vláda do půlky února schválila protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept reforem. "S těmito kroky vláda spojí svou důvěru," uvedl.

Foto: Ludvík Hradilek
Dokument: Stanovisko premiéra k jednání koalice

Jak na to Věci veřejné reagovaly, popsal předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

"Poté, co jsme na společném jednání seznámili zástupce Věcí veřejných s tímto stanoviskem, ti okamžitě jednání opustili. Zdůvodnění nepadlo," řekl.

Schwarzenberg: Snad VV vystřízlivějí

Zatímco ODS a TOP 09 po této roztržce alespoň krátce vyjádřily očekávání, že koalice bude i po úterku pokračovat ve vládnutí, Věci veřejné zatím veřejně nedaly na srozuměnou, jak se zachovají.

Premiér po přerušeném jednání na krátké tiskové konferenci zopakoval, že očekává, že VV budou ve sněmovně hlasovat ve shodě s ODS a TOP 09, tedy proti návrhu opozice vyslovit vládě nedůvěru.

"Doufám, že všichni přes noc vystřízliví a zjistí, že vlastní ego není to nejdůležitější na světě," komentoval zase situaci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík však v rozhovoru pro Aktuálně.cz neskrýval, že situace je vážná. "Ano, pád vlády je samozřejmě jedna z možností, která se může stát. Je to teď v rukou Věcí veřejných," řekl.

Nejmenší strana koalice však na otázky, co zamýšlí, neodpovídá.

"V úterý ráno máme klub a tam padne rozhodnutí," napsala Aktuálně.cz v krátké SMS zprávě předsedkyně klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí.

ČSSD odmítla, že by bylo hlasování o nedůvěře vládě jakkoli s Věcmi veřejnými předjednáno. "Nemáme signály, že by chtěly VV opustit vládu," uvedl pozdě večer úřadující místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy