Do Bruselu chceme Alexandra Vondru, řekla ODS

Domácí Domácí
1. 10. 2009 21:40
Grémium opět připomnělo, že předseda ODS MIrek Topolánek na místo v Bruselu neaspiruje
Alexandr Vondra.
Alexandr Vondra. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanská demokratická strana opět potvrdila, že jediným kandidátem ODS na post českého eurokomisaře je někdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Grémium strany, v němž zasedá kromě předsedy Mirka Topolánka také pět místopředsedů a předsedové parlamentních klubů, se k otázce eurokomisaře se vyjádřilo poté, co se v posledních dnech objevily zprávy, že by zástupcem v Evropské komisi mohl být právě Mirek Topolánek. 

O jménu eurokomisaře za %Cesko rozhodne vláda, premiér Jan Fischer dnes oznámil, že by to chtěla udělat do 20. října a vyzval politické strany, aby mu navrhli své kandidáty.

Jednání emisarů

Jeho jméno se v této souvislosti objevilo například poté, co vyšlo najevo, že o jehom možném členství v komisi jednali někdejší Topolánkův poradce Marek Dalík a emisar sociálních demokratů Jaroslav Tvrdík.

Topolánkovo jméno pak v posledních dvou dnech zmínil v souvislosti s komisí také předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.  

Sama ČSSD však prosazuje, aby členem komise zůstal za Česko dostavadní eurokomisař pro sociální věcvi Vladimír Špidla, někdejší předseda této strany.

Kromě Vondry a Špidly jsou pak známí dva další kandidáti - lidovci chtějí svého člena Pavla Svobodu, komunisté europoslance Vladimíra Remka.  

Je to na vládě

Eurokomisaře nominuje vláda, souhlasit s ním musí většina jejích členů. Ministrů nominovaných ODS je ve vládě sedm, stejně jako těch nominovaných sociálními demokraty.

Zelení do vlády poslali dva odborníky. Ti odmítli Alexandra Vondru a zvažují dvě možnosti: podpořit právě Špidlu, nebo najít úplně nové jméno.

"I když je vláda tou institucí, která je zodpovědná za nominování komisaře, chceme, aby tato otázka odrážela pokud možno co nejširší politickou shodu parlamentních stran," řekl před několika dny ministr Štefan Füle.

Vlastního kandidáta kabinet nemá. "Vláda zatím není v situaci, aby si v zadní kapse hřála nějaké jméno," řekl Füle.

 

Právě se děje

Další zprávy