Další čistka: Skončit má šéf Řízení letového provozu

Jan Gazdík Jan Gazdík
1. 8. 2013 17:17
Firma přitom pod vedením Jana Klase již léta prosperuje.
Ministr dopravy Zdeněk Žák.
Ministr dopravy Zdeněk Žák. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Čistky ve státních či polostátních podnicích budou pokračovat. Ministr dopravy Zdeněk Žák hodlá v pondělí odvolat generálního ředitele Řízení letového provozu Jana Klase.

A to bez ohledu na to, že firma už léta prosperuje. Deníku Aktuálně.cz to sdělily zdroje obeznámené s chodem společnosti.

"Pan ministr se otázkou ŘLP zatím nezabýval," reagovalo pouze ministerstvo.

Podle ČTK Žák připravuje také změny ve vedení Správy železniční a dopravní cesty.

Do vedení české státní firmy se Klas, který vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině se specializací na letectví, dostal v roce 2007. Prošel řádným výběrovým řízením.

V evropské organizaci pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol je považován za uznávanou autoritu v oboru bezpečnosti leteckého provozu.

Právě v Eurocontrolu Klas sbíral zkušenosti - od roku 1999 tam pracoval jako ředitel organizační jednotky, která je odpovědná za metodiku a rozvoj středoevropských služeb řízení letového provozu.

Řízení letového provozu poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha-Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov, Karlovy Vary. Poskytuje také pátrací, záchranné a informační služby.

Firma dlouhodobě vykazuje dobré finanční výsledky, které se navíc rok od roku zlepšují. Společnost se zhruba třímiliardovým obratem loni vydělala 336 milionů korun hrubého, rok předtím 280 milionů a v roce 2010 kolem 200 milionů.

Žák plánuje obměnit i dozorčí radu společnosti Správa železniční a dopravní cesty. Koho konkrétně by si nový ministr ve správní radě SŽDC přál vidět, zatím ale odmítl komentovat. Z lidí, kteří by naopak orgán mohli opustit, se nabízí jméno bývalého náměstka pro letectví a satelitní technologie Jiřího Žáka (ODS), kterého ministr odvolal v úterý, píše ČTK.

Zemětřesení v ČD

Chystaná výpověď nebude zdaleka první změnou, kterou Žák ve svém resortu provádí. A to i přesto, že Rusnokova vláda zatím nezískala důvěru Parlamentu.

Žák v minulých dnech obměnil členy dozorčí rady Českých drah. Ta pak v novém složení odvolala představenstvo firmy, včetně jejího předsedy Petra Žaludy, a ještě týž večer zvolila nové vedení.

Žaludu v křesle generálního ředitele nahradil staronový šéf Českých drah Dalibor Zelený, který firmu vedl už v době vlády Miloše Zemana.

Ministr kultury Jiří Balvín ve čtvrtek odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana, který se měl právě ujmout funkce. Na jeho místo hodlá vypsat veřejné výběrové řízení. Uvažuje také o odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta.

 

Právě se děje

Další zprávy