Balvínův zásah v Národním: Další výpověď a protest

Jan Němec (redaktor) Domácí Jan Němec (redaktor), Domácí
2. 8. 2013 8:35
Umělecký šéf ND, vedení opery ND a Státní opery Praha na protest rezignovalo.
Miloš Zeman předává jmenovací dekret ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi.
Miloš Zeman předává jmenovací dekret ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi. | Foto: Aktuálně.cz
  • Ministr kultury Balvín odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana.
  • V reakci na to rezignoval na svou funkci umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal i vedení obou oper.
  • Kvůli odvolání Buriana podali výpovědi i přední čeští herci.
 

Praha - V Národním divadle padly další výpovědi. Po rezignaci uměleckého šéfa divadelní činohry Michala Dočekala a vedení obou oper - opery Národního divadla a Státní opery Praha - odcházejí i režisér Ivan Rajmont a někteří přední čeští herci.

Výpověď podali Ondřej Pavelka, David Prachař, Richard Krajčo a Eva Salzmannová, podle serveru lidovky.cz pak i Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Alois Švehlík, Martin Pechlát a Pavla Beretová.

Umělci tak reagují na čtvrteční rozhodnutí ministra kultury Jiřího Balvína odvolat ředitele Národního divadla Jana Buriana. Ten měl přitom do funkce nastoupit prvního srpna.

 Nad Balvínovým postupem vyjádřili všichni krajní rozhořčení.

Burianovo odvolání po jednom dni ve funkci, do níž byl jmenován odborníky na základě uzavřeného výběrového řízení, je podle vedení opery projevem nekulturnosti. Ministrův krok prý destabilizuje chod ND a prohloubí vleklou krizi operního souboru.

I politické strany odvolání Buriana tvrdě kritizují a považují Balvínovo počínání za skandální.

Předseda ČSSD Sobotka hodlá napsat premiéru Rusnokovi dopis a apelovat na něho, aby zajistil navrácení Jana Buriana zpět do funkce.

Pospíšil: Burian je nezpochybnitelný expert

Proti je i ODS. "Nový ministr Jiří Balvín tím vnáší do resortu kultury místo odbornosti spíše nejistotu, chaos a rozvrat," uvedl místopředseda strany Jiří Pospíšil, podle něhož je Burian nezpochybnitelný expert, který byl vybrán nezávisle.

Balvín totiž zpochybňoval způsob výběru Jana Buriana na post ředitele Národního divadla.

"Takto významná instituce, jako je Národní divadlo, si zaslouží, aby její ředitel byl vybrán z otevřeného výběrového řízení. Pana docenta Buriana si velice vážím a není to žádný krok proti němu, ale proti tomu, jakým způsobem byl do funkce dosazen," vysvětloval svůj nečekaný krok Balvín.

Budoucnost je nejistá i pro nastupujícího ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Ten by měl být podle zjištění deníku Insider také v brzké době odvolán.

Balvín: Všechny schůzky ohledně NG jsem ještě neabsolvoval

Ve středu deník Insider uvedl, že podle dobře informovaných zdrojů z politické i kulturní scény zvažuje Rusnokův ministr kultury Jiří Balvín odvolání obou nastupujících ředitelů.

Jiří Balvín ale řekl, že schůzky ohledně Národní galerie teprve probíhají a plánované odvolání Jiřího Fajta zatím nepotvrdil.

V případě Jiřího Fajta a Národní galerie by to ale nebylo až takové překvapení, protože o tom někdejší ředitel České televize a stanice Óčko opakovaně mluvil.

Odvolání Buriana ve zlaté kapličce ale překvapivé bylo. Sejde se kvůli němu dokonce sněmovní podvýbor pro kulturu. Podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) jsou jeho členové kroky ministra Jiřího Balvína zděšeni.

Podvýbor se sejde ve středu odpoledne po jednání sněmovny, která by měla hlasovat o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka.

"Na jednání je pozván pan ministr Balvín. Byl požádán o to, aby vysvětlil svoje kroky," řekl Polčák. Podle něj členové podvýboru, s kterými dosud mluvil, s Balvínovými kroky nesouhlasí.

Stávková pohotovost v divadle

"Většina reakcí, které já jsem dostal, byla, že je to celé absurdní a groteskní. Je skutečně s podivem, že ministr kultury z takzvané vlády odborníků nevěří odborníkům," reagoval Burian.

"Dalo mi hodně práce najít kompetentní lidi, kteří by byli ochotni nastoupit do Národního divadla. Finanční situace v něm je velice špatná, a pokud nebude mít divadlo vedení, tak se ta krize samozřejmě bude ještě více prohlubovat," pokračoval Burian. 

S tím nesouhlasí ministr Balvín. Podle něj je divadlo stále ve stávkové pohotovosti, která se odvoláním Buriana konečně zruší. "Myslím, že není bezpodmínečně nutné toto místo bleskově obsazovat," řekl Balvín.

"Na mně teď je, abych se omluvil všem svým spolupracovníkům. Beru to jako jasný signál, že Národní divadlo se opět stává obětí mocenského a politického pletichaření. Nevím, jestli budu mít chuť tuhle zkoušku podstupovat ještě jednou," uzavřel odvolaný ředitel.

Burian byl pedagogem na Divadelní fakultě AMU a šéfem divadla v Plzni, kde ho nahrazuje Ilja Racek. O svém odvolání z postu ředitele ND se dozvěděl dnes po rozhovoru s ministrem.

Po náhlém odchodu bývalého ředitele Ondřeje Černého byl vedením Národního divadla pověřen do 31. července provozně-technický ředitel Václav Pelouch.

Bývalá ministryně kultury Hanáková při zdůvodňování Černého odchodu argumentovala mj. tím, že nesplnil požadavky ministerstva spojené se sloučením Státní opery Praha s ND.

Dvě příspěvkové organizace se údajně zejména z úsporných důvodů spojily na počátku loňského roku, podle mnoha odborníků ale byl tento krok nepřipravený.

 

Právě se děje

Další zprávy