ČSSD ztrácí preference, volby by ale vyhrála

mp
10. 3. 2008 15:05
Agentura Median: Náskok ČSSD činí 3 procenta
Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Předseda ČSSD Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté by podle únorového výzkumu agentury Median vyhráli volby do poslanecké sněmovny. Jejich náskok na ODS se ale zmenšil, vedou už jen o tři procenta.

Volební model, do něhož se započítávají hlasy lidí, kteří chtějí jít k volbám a vědí, koho by volili, přiřkl ČSSD 33,9 %, vládní ODS pak 30,3 %.

V minulém průzkumu přitom rozdíl mezi oběma největšími politickými rivaly činil téměř sedm procent. Zatímco podpora občanských demokratů se od lednového šetření Medianu téměř nezměnila, socialisté si pohoršili o dvě procenta.

Kromě ČSSD zaznamenaly oproti lednu zlepšení všechny strany zastoupené v poslanecké sněmovně. Například zelení dosáhli v průzkumech nejlepšího výsledku od voleb v roce 2006. Tehdy si naklonili 6,2 % voličů, dnes už by to bylo 8,8 %.

Vyšší voličskou podporu měli oproti předešlým číslům v únoru také komunisté (14,9 %) a lidovci (6,8 %). Jiná politická strana by nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do poslanecké sněmovny.

K urnám by podle Medianu přišlo 60 % oprávněných voličů. Účast by tedy byla zhruba o pět procent nižší než při červnových volbách v roce 2006.

Vývoj volebních prefencí:

 

Právě se děje

Další zprávy