ČSSD: Stávka je legitimní, podporujeme požadavky odborů

ČTK ČTK
10. 6. 2011 12:44
Stávka podle ČSSD není vydíráním, ale "normálním demokratickým způsobem vyjádření názoru"
Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Martina Machová

Praha - Opoziční ČSSD nebyla iniciátorem stávky v dopravě, požadavky odborů ale podporuje.

Novinářům to po pátečním jednání politického grémia ČSSD řekl místopředseda strany Zdeněk Škromach. Stávka podle něj není vydíráním, ale "normálním demokratickým způsobem vyjádření názoru".

"Sociální demokracie podporuje požadavky, za které budou demonstrovat a stávkovat odboráři. Je to nakonec výsledek neschopnosti vlády najít způsob komunikace se sociálními partnery," řekl Škromach. Je podle něj dobře, že lidé nechodí jen jednou za čtyři roky k volbám, ale vyjadřují svůj názor na vládní kroky i jiným způsobem.

Odbory vyhlásily na pondělí stávku v dopravě proti vládním reformám. Podle předáků začne ve 03:00. Zastavit by se měla městská doprava v Praze, Brně a dalších městech. Jezdit by neměly vlaky v celé ČR. V metropoli a na hlavních silnicích by měly být blokády. Oznámilo to dnes vedení Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která protest pořádá.

Odbory požadují stažení zdravotnické reformy, jinou podobu reformy penzí i zachování daňového zvýhodnění benefitů. Tvrdí, že ke stávce je dohnala vláda svými kroky.

 

Právě se děje

Další zprávy