ČSSD chce zavést minimální výši alimentů

Domácí Domácí
18. 5. 2009 10:55
Lidé s minimálním příjmem by platili 1400 Kč, ti nejbohatší až 13 200 Kč
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté mají další trumf, který jim má pomoci vyhrát předčasné volby do sněmovny.

Přišli s novelou zákona o výživném, v níž navrhují zavedení minimální výše alimentů na děti. Ty by byly odstupňovány podle příjmů, a navíc by se pravidelně zvyšovaly společně s růstem životního minima.

Pokud návrh projde, rodič s příjmem pod 10 tisíc korun by měl měsíčně platit nejméně 1400 korun na dítě do šesti let věku. Na starší by to bylo 1680 Kč.

Navrhovatelka zákona Anna Čurdová počítá s tím, že povinné minimum by rostlo zároveň s příjmem. Lidé s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně by tak měli platit nejméně 11 tisíc korun.

Socialisté počítají i se zavedením takzvaného náhradního výživného. Dostávaly by ho rodiny, jimž jeden z rodičů dluží výživné a které mají nárok na přídavek na dítě. Náhradní výživné by vyřizovaly úřady práce a činilo by polovinu minimálního výživného.

Návrh zákona ovšem nepočítá s tím, že by dlužné alimenty od neplatičů vymáhal stát. Podle předkladatelů se to nevyplatí.

Porodné, mateřská i podpora v nezaměstnanosti

Socialisté hodlají do voleb vyrazit i s dalšími lákadly. Chtějí zvýšit například porodné či mateřskou. Změn by měla doznat i nemocenská. ČSSD chce zrušit tři první neplacené dny. Nově by během nich měli lidé dostávat 25 procent čistého platu.

Minulý týden navíc sněmovnou prošly tzv. protikrizové zákony, na nichž se socialisté dohodli s ODS. Počítají například s delší podporou v nezaměstnanosti.


 

Právě se děje

Další zprávy